Festival Midzomerschans brengt ook dit jaar opera op het terrein van Kaap Skil.
Festival Midzomerschans brengt ook dit jaar opera op het terrein van Kaap Skil. Foto: Pip Barnard

Midzomerschans 

Festival Midzomerschans is bezig de vleugels uit te slaan. Samenwerking met Kaap Skil, Sail Texel en andere partijen lijkt te leiden tot een meerdaags festival op meerdere lokaties. 'Kornuiten' moeten daarbij zorgen voor de nodige draagkracht. 

Het festival - dat vorig jaar het eerste lustrum vierde - vindt dit jaar (op 22 en 23 juni) voor het eerst op meerdere lokaties plaats. 'Dat is min of meer het gevolg van het feit dat we vorig jaar op het laatste moment in verband met het weer naar Kaap Skil moesten verhuizen', verklaart voorzitter Klarina Combé. 'Daardoor zijn de plannen om minder van het weer afhankelijk te zijn in een stroomversnelling geraakt.' Ook de samenwerking met Sail, dat in dezelfde week plaatsvindt, heeft zijn gevolgen. 'Het is altijd ons plan geweest om te proberen meerdere partijen samen te binden, maar dat het zo snel zou gaan, hadden wij ook niet verwacht', zegt Combé.

Want hoewel het zwaartepunt van het festival op de Schans blijft liggen ('als het weer het toelaat'), krijgt de organisatie steeds vaster voet aan de grond in het dorp zelf. Uiteraard in Kaap Skil, waar net als vorig jaar op diverse plaatsen optredens te zien zullen zijn. Maar ook het concert op zaterdagavond - dit jaar een uitvoering van de opera Die Zauberflöte - vindt op het terrein van het museum plaats. Daarnaast maakt het festival gebruik van herberg de Zeven Provinciën, waar voornamelijk jazz te horen zal zijn. Dit in samenwerking met Pieternel Geurtz, die op zoek was naar alternatieve lokaties voor de activiteiten die ze voorheen ontplooide in de Bovenbar van de door brand verwoeste discotheek Jelleboog. 'En dan willen we nog heel graag gebruik maken van de RK-kerk, wat natuurlijk een heel mooie ruimte zou zijn voor bijvoorbeeld klassieke muziek en poëzie', vertelt Combé. 'Maar het is nog niet zeker of dat door kan gaan.' De samenwerking met Sail leidt in ieder geval tot een voorstelling op de haven, op woensdag 19 juni, maar de details daarover moeten nog worden ingevuld. 'Die samenwerking heeft wel al geleid tot uitbreiding van ons thema. Dat was "Wind en water", maar we boeken nu speciaal voor Sail ook voorstellingen over de Vliegende Hollander". Aan het thema wordt dit jaar niet alleen een fotowedstrijd gekoppeld, maar ook een filmwedstrijd. 'En op zaterdagmiddag willen we een vliegerwedstrijd houden op de Lunette. Dat is dus eigenlijk de vijfde lokatie.'

Voor de financiering doet het festival dit jaar ook een beroep op crowdfunding. 'Dat is dat niet een paar mensen veel geld geven, maar veel mensen een beetje. Daartoe hebben we een compagnie opgericht, de "Kornuiten van de Schans". Dat zijn mensen die het festival een warm hart toedragen en in ruil voor een jaarlijkse bijdrage niet alleen het festival steunen, maar ook in de winter een concert krijgen aangeboden en in voor- en najaar een bezoek aan een bevriend fort of museum. Daarnaast hebben we natuurlijk fondsen en subsidies nodig en werken we samen met PuurZsaZsaZsu en ZoNu bij het werven van sponsors.' Alle informatie over het festival is of komt beschikbaar via www.midzomerschans.nl.