GroenZwart

Een beladen kwestie

Volop emoties rond het plan voor het centrum voor leefstijl en voeding. Er wordt gevreesd voor inbreuk op privacy en woongenot, aantasting van het landschap, oneigenlijk gebruik van zorgbedden en de bouw van de 'bedrijfswoning' zit nog vers in het geheugen. De link van '10 voor Texel' met Jacco Dros' voorzitterschap van GL is onder de gordel en wordt wellicht opgevat als ontmoediging om de politiek in de gaan. Daar zat de burgemeester na haar oproep voor talent net op te wachten.

Ook met de insinuatie dat Dros het met de wethouder op een akkoordje heeft gegooid, maakt 10 voor Texel geen vrienden. Navraag leert dat de initiatiefnemers op het raadhuis zijn geïnformeerd over de (on)mogelijkheden, wat je van een dienstbaar bestuur en organisatie mag verwachten. Maar de toon is al gezet.

In die geladen atmosfeer mag de raad zich dinsdagavond over het plan buigen. Maar kun je er als politicus nog wel objectief naar kijken? De stemming op het eiland zal onze bestuurders niet zijn ontgaan.

De raad heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Het plan past volgens het college dan wel in het beleid van de notitie 'Mooi Texel, meer toekomst', maar een toetsingskader voor zorgtoerisme heeft de raad ondanks alle goede voornemens nog niet vastgesteld.

Ruime kaders dus toen de aanvraag voor 30 zorgbedden op de collegetafel belandde. Op basis daarvan zagen b en w geen reden om niet in te stemmen met het principeverzoek. Dus werken ze 'in principe' mee, wat niet betekent dat de gemeente het plan daadwerkelijk goedkeurt, benadrukt het college. Aan een principeverzoek kunnen immers geen rechten worden ontleend.

B en w leggen de bal bij de raad: Wat verstaat die wel en niet onder zorgtoerisme? Vallen behandelingen met Ayurveda daar wel of niet onder? Menig Texelaar heeft een heel ander beeld bij zorg, maar anderhalf miljard wereldburgers hebben volgens Mariëlle Glorie wél baat bij deze 'preventieve therapie'. Die volgens medestanders past in de Texelse ambitie van (sociale) duurzaamheid. Maar heeft de raad dit dan bedoeld met zorgtoerisme? En is er voldoende deskundigheid om daarover te oordelen?

De raad moet ook afwegen of het centrum past aan de voet van de Hogeberg. Maar het grenst ook aan de oude zuivelfabriek, geen sieraard in het landschap. Net als de huidige loods. De politiek mag ook oordelen of de voorziene effecten (landschappelijk, privacy, etc.) van de omzetting naar een maatschappelijke bestemming aanvaardbaar zijn. Als de raad vindt van niet, dan blijft de industrële bestemming in stand. En wat voor bedrijf komt er dan?

Vragen te over, de raad kan veel wijsheid gebruiken.