De Waddenruiters krijgen in het nieuwe systeem veel minder subsidie.
De Waddenruiters krijgen in het nieuwe systeem veel minder subsidie. Foto: archief Texelse Courant

'Oppotten is er niet meer bij'

Het subsidiebeleid voor sportclubs gaat wat de Sportraad betreft flink op de schop. Sportverenigingen met leden die jonger dan 18 of ouder dan 54 jaar zijn, krijgen volgens de plannen van de Texelse Sportraad meer subsidie. 

 

Ook gediplomeerde trainers, deelname aan recreatieve wedstrijden en clubactiviteiten genereren meer geld.

Dat maakten Henk de Vries en de Ruud Verstraaten duidelijk tijdens de presentatie die ze maandagavond in OSG De Hogeberg verzorgden voor enkele tientallen bestuurders van sportclubs. Ze schetsten een systeem waarbij twintig procent van de gemeentelijke gelden is bestemd voor een basissubsidie, die elke vereniging ontvangt, mits ze op Texel is gevestigd, tien of meer leden telt en een bestuur heeft dat statutair is vastgelegd.

De verdeling van de andere tachtig procent is afhankelijk van het functioneren van de vereniging. Sommige 'indicatoren' leveren daarbij meer geld op dan andere. Van minder gewicht dan de leeftijd van de leden en de diploma's van de trainers, maar ook van belang is bijvoorbeeld of een vereniging gehandicapte leden telt, of er bestuurs- en ledenvergaderingen worden gehouden, of juryleden, scheids-rechters en trainers worden (bij)geschoold en of er een actief beleidsplan is.

Daarnaast zijn er indicatoren die geld kunnen kosten. Ongunstig is het als een vereniging niet bij een sportbond is aangesloten. Datzelfde geldt in nog zwaardere mate voor het instandhouden van een financiële reserve die niet voor een bepaald doel is gereserveerd. 'Als het eigen vermogen te veel oploopt, gaat dat ten koste van de subsidie het jaar erop. Oppotten is er dus niet meer bij', antwoordde voorzitter Albert Hoven op een kritische vraag vanuit de zaal.

Het voorstel van de Sportraad maakte heel wat tongen los. Veel vragen waren van praktische aard. Het meest fundamenteel was de kritiek van Hans de Porto van tennisvereniging Deuce, die zich al grondig in het nieuwe systeem had verdiept. Volgens hem klopt de berekening niet en krijgen de kleine clubs straks relatief veel subsidie. Hij stelde voor de basissubsidie te verlagen naar tien procent, zodat meer geld overblijft voor jeugd en senioren. Hoven beloofde alle kritiek goed te bestuderen en zo mogelijk te verwerken in het definitieve voorstel, dat eind komende maand naar het college van b en w gaat en dat op 1 juni van kracht moet worden. Hoven benadrukte dat er sowieso een ander systeem moet komen. Dit jaar geldt een overgangsregeling, waarbij clubs €5,- per lid ontvangen.

Het nieuwe systeem is door de Sportraad ontwikkeld op verzoek van de gemeente en aan enkele ambtenaren voorgelegd op toepasbaarheid. Voor de clubs wordt het er niet moeilijker op, volgens Hoven. Hij beloofde 'een eenvoudig vragenformulier' , waarop alleen het aantal leden moet worden ingevuld en achter zo'n twintig vragen 'ja' of 'nee moet worden gezet. Of het formulier juist is ingevuld, wordt steekproefsgewijs vastgesteld.