Kapitein Sietse Broersma, TESO-directeur Theo Hoogerheide en burgemeester Ton Schipper ontvingen in 1988 koningin Beatrix. (Foto Pieter de Vries)
Kapitein Sietse Broersma, TESO-directeur Theo Hoogerheide en burgemeester Ton Schipper ontvingen in 1988 koningin Beatrix. (Foto Pieter de Vries) Foto: archief Texelse Courant

Beatrix bezoekt Texel drie keer in functie 

Liefst drie keer bracht koningin Beatrix de afgelopen 33 jaar tijdens haar regeerperiode officieel een bezoek aan Texel. Ook toekomstig koning Willem-Alexander is inmiddels meerdere keren in functie op het eiland geweest.

Dinsdag 19 april 1988 bracht de koningin, die maandag haar aftreden bekendmaakte, haar eerste officiële bezoek. Dat stond aanvankelijk gepland op 25 augustus 1987, maar kort daarvoor werd Beatrix getroffen door een hersenvliesontsteking. Bijna vier uur lang was Beatrix op 19 april op het eiland. De koningin wilde destijds per helikopter komen, maar na aandringen van oud-burgemeester Schipper kwam ze met de Marsdiep. De aankomst per boot werd zeer op prijs gesteld. De koningin bracht een bezoek aan het centrum van Den Burg (de Groeneplaats werd er speciaal voor gerenoveerd), De Gollards, Ecomare, het Tesselhuus en Opduin. Daar tekende Beatrix het gastenboek, net zoals haar moeder koningin Juliana deed tijdens een bezoek in 1948.

Het tweede bezoek was op dinsdag 7 april 1998. De koningin kwam toen naar Den Burg voor de opening van de vakantiewoningen 'Juliana' en 'Wilhelmina' van het Prinses Beatrix Fonds aan de Molenstraat. Dat zijn aangepaste huizen voor mensen met spierziekten of bewegingsstoornissen. Het derde en laatste officiële bezoek was op vrijdag 4 april 2003 voor de heropening van de nieuwbouw van het NIOZ. De koningin nam toen ruim de tijd om het werk van medewerkers van het NIOZ en Alterra (Imares) te bekijken. Als cadeau voor haar kleinkinderen kreeg ze destijds door Ruud Daalder gemaakte houten schaalmodellen van de Pelagia en ander materieel van het NIOZ mee. Dat viel zeer goed in de smaak bij de koningin.

Kroonprins Willem-Alexander maakte voor zover bekend zijn officiële debuut op Texel op zondag 26 augustus 1990 als eregast van een historische fly-in op het vliegveld. Voor die tijd kwam hij al geregeld als privé-persoon op het eiland. De enige keer dat daar publicitair aandacht aan werd besteed, was eind oktober 1988. Willem-Alexander was een weekend lang op het eiland om met medestudenten in Den Burg feest te vieren. Het leverde de groep nog een parkeerbon van de Texelse politie op, omdat hun busjes verkeerd stonden geparkeerd.

Dinsdag 24 maart 1998 was Willem-Alexander te gast bij Ecomare om samen met leerlingen van De Bruinvis de nieuwe waterzaal te openen. Zondag 28 april 2002 was hij met prinses Maxima in Oudeschild om de intocht van de VOC-replica Duyfken bij te wonen. Dat gebeurde ter ere van 400 jaar VOC en Oudeschild. Willem-Alexander en Maxima brachten die dag eveneens een bezoek aan het Maritiem en Jutters Museum (nu Kaap Skil).

Bekend is dat leden van de Koninklijke Familie door de jaren heen geregeld privé naar Texel zijn gekomen en dan kunnen ze ook gewoon als privé-personen aanwezig zijn. Willem-Alexander is geregeld per vliegtuig op de luchthaven geweest en bekend is dat hij dan graag een bezoek brengt aan Ed de Bruijn. Voor de geschiedschrijving werd ooit vastgelegd dat vrijdag 11 mei 2001 Maxima voor het eerst met hem mee naar Texel vloog. In 2011 lagen de kroonprins, zijn vrouw en hun drie kinderen nog met de Groene Draeck in de Waddenhaven in Oudeschild voor een korte vakantie op Texel.