Subsidievoorstel van Sportraad

oogst complimenten en bezwaren

Een eerlijker subsidiebeleid, dat de verenigingen laagdrempelig houdt en Texelaars stimuleert te sporten. Dat beoogt de Texelse Sportraad, die maandagavond in een goed gevulde ontvangstruimte van OSG De Hogeberg haar plannen presenteerde. De reacties waren overwegend positief, al waren er ook clubbestuurders die alarm sloegen.

Zwaarst getroffen worden De Waddenruiters en De Kleppertjes, die tot voor kort jaarlijks €4500,- subsidie van de gemeente ontvangen en zich volgens het nieuwe systeem tevreden moeten stellen met €2300. 'Ik mis een weging van de sporten. Paardrijden kost best veel geld, maar er zijn ook sporten die bijna niks kosten. Dit is extreem en niet haalbaar', meldde een bestuurslid.

Albert Hoven, voorzitter van de Sportraad, zei te moeten erkennen 'dat het voor sommige verenigingen wel even slikken is'. Hij beloofde de problemen van de zwaarst getroffen verenigingen nog eens onder de loep te nemen. 'Misschien kunnen we iets met een overgangsregeling.'

Een andere bestuurder klaagde dat de gymverenigingen 'de pisang' zijn. Hoven sprak dat tegen. 'Sommige verenigingen gaat er op vooruit, andere niet. Maar we zijn nu eenmaal gedwongen maatregelen te nemen. Door bezuinigingen stelt de gemeente tien procent minder subsidie beschikbaar. We moeten dus iets doen.'

Collega-bestuurslid Mariska Koenders, die samen met Ruud Verstraaten en Henk de Vries aan de wieg van het rapport stond, benadrukte dat de opzet is het beschikbare geld 'eerlijker te verdelen'. Volgens haar is er in de loop der jaren een enorme scheefgroei ontstaan, waarbij sommige verenigingen om niet meer te achterhalen redenen veel meer subsidie krijgen dan andere.

Meer over dit onderwerp op pagina 7.