Wat ik zeggen wou

Texel boervrij ?

In het raadsprogramma van de coalitie van PvdA, Texel 2010, VVD en D66 staat vrijwel niets over de landbouw. Nu het concept Bestemmingsplan Buitengebied ter inzage ligt, krijgen we toch een aardig beeld van wat er in had kunnen staan als de betrokken dames en heren de moeite genomen hadden hun gedachtegoed over de landbouw op papier te zetten. Een reconstructie:

We zitten op Texel opgescheept met een groot aantal goede boeren, die nog lang niet van plan zijn te stoppen met het verbouwen van gewassen en het houden van vee. Landelijk kunnen ze zelfs met de besten mee, en dat is vervelend, want die mensen leggen behoorlijk beslag op ons buitengebied. In dat buitengebied is het natuurlijk veel belangrijker dat een voorbij fietsende toerist geniet van een nostalgisch Ot en Sien boerenerfje met een stolpje in het groen en dat hij het echte Jac P Thijsse-Texelgevoel meeneemt naar huis. Dus gaan wij nu eens fijn uitzoeken hoe we het die moderne boeren zo moeilijk mogelijk kunnen maken. Het vorige College van B&W had nog het rare idee om te komen met een nota Ruimte voor Ontwikkeling. Ha ha, ruimte voor die boeren zeker. Dat gaan we mooi niet doen. Gelukkig zijn er een heleboel regelingen waarmee we het de boeren lastig kunnen maken. De Natuurbeschermingswet, de Flora- en Faunawet, Nationaal Park De Duinen van Texel, de Ecologische Hoofdstructuur, Natura 2000, nare Provinciale Nota's en Streekplannen, en zo zijn er nog wel een paar. Daar kunnen we die Ruimte voor Ontwikkeling alvast mooi mee op slot gooien. Niks ruimte voor ontwikkeling. Bufferwerking van al die regelingen, veel nare neveneffecten, heerlijk. En gelukkig komt dan ook dat mooie Plan-MER, dat doet pas echt de deur dicht voor die boeren. En we hebben nog dat archeologierapport, Geen schop meer de grond in, want er mochten eens een paar oude scherven in de grond zitten. We kunnen niet hebben dat die van hun plek raken. Opgraven doen we ze ook niet, maar die boeren blijven er af.

Niks bouwblokken van twee of zelfs maar anderhalf hectare, een hectare is groot zat. En geen lelijke nieuwe stallen erbij, die beesten blijven maar lekker in hun ouwe hok zitten. Wil je toch ontwikkelen, dan houden wij dat tegen met beeldkwaliteitsplannen, milieueffectrapportages, archeologische decreten, effectbeoordelingen, stikstofmetingen, en nog wat van die onduidelijke rapportjes die niet goed hoeven te zijn als ze maar duur zijn, dan laten die boeren het wel om nog wat aan te vragen. Wat nou voedselvoorziening, voedselkwaliteit, voedselveiligheid? We willen tuunwaltjes en boetjes zien en eten komt toch uit de fabriek? Zo knijpen we de hele Texelse landbouw lekker af, we voeren een heerlijk ontmoedigingsbeleid met een wirwar van regeltjes die lekker overal verstopt zitten in dat digitale doolhof van het bestemmingsplan. Die boeren hebben in dat buitengebied allemaal beroerd slecht internet (via het telefoonkabeltje, geen por), dat kost ze dagen om het allemaal te downloaden. Met dit plan, nog een paar natte herfsten en honderdduizend vreetgrage ganzen krijgen we die boeren wel klein. En dan hebben we eindelijk de ruimte om te doen wat we altijd al wilden doen: Alle boeren van Texel af, om te beginnen uit Waalenburg. Dat laatste is nu bijna gelukt, nou de rest van Texel nog boervrij. Maken we van Texel mooi een groot natuureiland, een speeltuin voor boswachters en andere groenjassen. Wie het allemaal gaat betalen, weten we nog niet, maar voor nu is ons devies alvast: Weg met de boeren!

Als je het allemaal goed leest, dan had dit de toelichting kunnen zijn van het bestemmingsplan zoals het nu wordt gepresenteerd door de huidige coalitie. Het staat er niet echt en ze zeggen heel andere dingen. Maar ja, wat mensen zeggen en wat mensen doen...

Lia Duinker,

Nieuweschild.