College draait bezuiniging op vakleerkrachten scholen terug

Het college is bezig een bezuiniging van 10 procent op de subsidie voor vakleerkrachten lichamelijke opvoeding terug te draaien.

Dinsdag 5 februari wordt de politieke partijen tijdens een commissievergadering een oordeel over het voorstel gevraagd. Het terugdraaien komt voort uit een bezwaar dat Schooltij vorig jaar had gemaakt en waarover de Bezwarencommissie zich op 19 september boog.

Volgens Schooltij ging het college met de korting, ingevoerd per 1 januari 2012, voorbij aan de COA-bepalingen van de vakleerkrachten. Het was niet acceptabel in verband met de rechtspositionele gevolgen. Daarnaast had het college volgens Schooltij geen overleg over de korting gevoerd.

Het college voerde toen aan dat de 10 procent korting voor alle subsidies gold en dat het rechtmatig was dat ook voor de vakleerkrachten te doen. De commissie vond de korting echter onredelijk en in strijd met de rechtzekerheid van de vakleerkrachten en stelde Schooltij in het gelijk.

Het college ging akkoord met dat advies en besloot daarop de korting voor lichamelijke opvoeding op alle scholen terug te draaien. Dat moet gebeuren in de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Texel en daar moet de gemeenteraad een besluit over nemen. Het gaat om een bedrag van €7.575,-.

Het college vraagt de raad ook een korting van 10 procent op de subsidie voor schoolbegeleiding op te nemen in de verordening, evenals het vervallen van de gemeentelijke subsidies voor het schoolzwemmen, de plusklas van de OSG en het taalstimuleringspakket Boekenpret.

De laatste twee hebben overigens niets met de gemeentelijke bezuinigingen te maken. De plusklas van de OSG wordt nu betaald uit een budget voor het Centrum van Jeugd en Texel (CJG Texel). Boekenpret wordt volgens de stukken vervangen door andere taalstimuleringsprogramma's voor de peuterspeelzalen en scholen.