Van Ree vangt 

bot bij rechter

Voormalig hoofd gemeentewerken Peter van Ree heeft van de bestuursrechter nul op het rekest gekregen in de strijd tegen de schorsing en het strafontslag dat de gemeente hem oplegde. Volgens de rechter heeft de gemeente volgens de regels gehandeld. Het beroep dat Van Ree tegen het besluit instelde is ongegrond verklaard.

De zaak tegen Van Ree gaat terug naar december 2010. Toen constateerde het college van B en W dat het hoofd gemeentewerken als gevolg van een reeks voorvallen en aanvaringen niet langer was te handhaven. Hangende de gesprekken over ontbinding van zijn arbeidscontract werd hij begin januari 2011 geschorst.

Die schorsing werd echter kort daarop gevolgd door strafontslag. Directe aanleiding was de vondst van een 'informele kas' bij de dienst. De inhoud was ten onrechte niet aan de algemene middelen van de gemeente toegevoegd. Ernstig plichtsverzuim, zo concludeerde de gemeente. Later kwamen er meer aantijgingen bij. Zo zou Van Ree de gemeentelijke dienst zaken voor derden hebben laten opknappen zonder daarvoor kosten in rekening te brengen en externe partijen hebben ingehuurd zonder toestemming te vragen,

Voor Van Ree, die van de kas wist maar ontkent die actief te hebben beheerd. De aanwezigheid van de kas betekende dit per direct beëindiging van zijn arbeidscontract, zonder minnelijke schikking en zonder WW-uitkering. Met name als gevolg daarvan is het voormalige hoofd gemeentewerken in de financiële problemen gekomen.

Van Ree heeft alle aantijgingen steeds ontkend en gezegd dat hij de informele geldstromen die hij bij zijn aantreden aantrof juist heeft opgeheven. Ook gaf hij aan dat hem onterecht wordt verweten dat hij de financiële controle over deze kas niet heeft uitgevoerd, omdat dit een taak was van de afdeling Financiële bedrijfsvoering. Ondanks zijn onderbouwing kreeg hij van de rechter op geen enkel punt gelijk. Volgens de rechter is onomstotelijk komen vast te staan dat hij wist van een informele kas. Dat hij die in stand heeft gelaten en volgens de rechter geen actie heeft ondernomen om daaraan een einde te maken, is volgens de rechter al voldoende reden voor strafontslag. Overige zaken hoeven daardoor volgens de rechter niet meer worden besproken.

De gemeente zegt 'in het kader van goed werkgeverschap geen enkele mededeling over haar (oud) medewerkers' te doen.

Van Ree benut de komende weken om te besluiten of hij in hoger beroep gaat.