Water moet in de toekomst een belangrijk aandeel in De Cocksdorp krijgen. (Foto Ton Zegers)
Water moet in de toekomst een belangrijk aandeel in De Cocksdorp krijgen. (Foto Ton Zegers) Foto: Ton Zegers

Water gesprek van de dag in De Cocksdorp

Water is sinds een paar dagen één van de meest besproken onderwerpen in De Cocksdorp. Het Projectteam Water De Cocksdorp - Texel presenteerde vorige week enkele ideeën, die  sindsdien niet onbesproken zijn gebleven.

Het projectteam heeft ideeën ontwikkeld om water een belangrijke rol in het dorp te geven. Zo wordt gedacht aan een recreatieve route door de Kikkertstraat met vier of vijf plekken waar water centraal staat, een educatief centrum over de waterhuishouding op Texel en een wandelroute langs de Roggesloot met een trekpontje ter hoogte van de houten molen.

Het projectteam, bestaande uit Wil Homan, Melvin Kikkert, Vivian Karels, Frouwke Eelman, Arnold Langeveld, Erwin van der Linde en Esther Krijnen, wil met de plannen de levendigheid en de voorzieningen in het dorp op peil houden. Mede naar aanleiding van de verhuizing van de Plus supermarkt uit het dorp naar de Molenlaan moet volgens het team voorkomen worden dat toeristen De Cocksdorp in de toekomst 'rechts laten liggen.'

De reacties op de ideeën waren gevarieerd. Volgens Arnold Langeveld reageerden de meeste mensen die bij de presentatie aanwezig waren enthousiast. Hans Zuidema plaatst kritische kanttekeningen. Volgens hem zit de pijn vooral in aantasting van het weidevogelgebied bij de Roggesloot. 'De natuur daar moet met rust worden gelaten.' Zuidema plaatst eveneens zijn bedenkingen bij de ideeën een pontje op de Roggesloot te laten komen. 'We moeten ook voorkomen dat het dorp straks als te toeristisch wordt ervaren.'

Wat de wandelroute betreft, is het idee dat er een nieuw wandelpad komt langs de Molenlaan dat aansluit op een bestaand wandelpad van Staatsbosbeheer langs de Hollandseweg. Bedoeling is dat dat pad wordt opgeknapt. Het trekpontje moet een verbinding in de route worden. In hoeverre het allemaal haalbaar is, moet nader worden bekeken. Zowel de Rogsloot als het daarnaast geleden Dorpzicht vallen onder de ecologische hoofdstructuur.

Volgens Arnold Langeveld, een warm pleitbezorger van de plannen, moet er draagvlak zijn voor de ideeën. 'Als er ergens geen steun voor is, moet je het niet doen.' Hij benadrukt dat het belangrijk is dat toeristen in de toekomst geïnteresseerd blijven om het dorp te bezoeken. Wat de waterplekken langs de Kikkertstraat betreft, kan volgens hem aan van alles worden gedacht. 'Daar hebben we nu nog geen concreet beeld bij, maar je kunt bijvoorbeeld laten zien hoe je een polder droogmaalt of hoe een slimme stuw werkt.'

Het projectteam heeft als doelgroep gezinnen met jonge kinderen, 55-plussers, schoolgroepen en eigen bewoners voor ogen.

Er is ook een idee voor een waterspeelplaats genoemd. Daarvoor kan volgens het team worden gedacht aan de plek van de midgetgolfbaan in het dorp, de plek waar nu de Plus is of naast de hervormde kerk. Een volgende stap in het proces is dat er naar financiering van de ideeën wordt gekeken en met diverse andere organisaties als gemeente, Staatsbosbeheer, Ecomare en hoogheemraadschap wordt gesproken. Daarna moet er een definitief projectplan met planning komen. Het team houdt het dorp op de hoogte van de ontwikkelingen.