'Texel als duurzame

onderwijscampus'

De ter ziele gegane Texel Academie krijgt mogelijk een tweede leven. Helicon Opleidingen uit Boxtel ziet het eiland als een goede locatie om bedrijfsopleidingen te gaan ontwikkelen en verzorgen. Mogelijk kan dat uitgroeien tot een soort satellietschool van Helicon. Met bedrijven en instellingen als uitvalsbasis kunnen op Texel opleidingen worden verzorgd en geëxamineerd.

Hans van de Wetering en Ton Friesen van Helicon brachten vorige week een 'verkennend bezoek'. Ze spraken met wethouder Eric Hercules en vertegenwoordigers van het Texels Ondernemers Platform , Ecomare en het zorgcentrum. Friesen: 'Om gevoel te krijgen of we hier iets kunnen opbouwen. Ze stonden positief tegenover ons plan en ook de wethouder was enthousiast.

Helicon verzorgt voor mensen van 16 tot 70 jaar dagopleidingen in Zuid-Oost Nederland en bedrijfsopleidingen in het hele land. Het instituut heeft een aantal grote bedrijven als klant, maar ook ondernemingen uit het MKB. 'We trainen, begeleiden en coachen medewerkers, zodat ze een een MBO-diploma kunnen halen.' Helicon heeft onder meer expertise in opleidingen voor horeca, toerisme en outdoormedewerkers, levensmiddelentechnologie, duurzame energie (green engineering), teelt en dierenverzorging, verkoop, chauffeurs en logistiek, groenvoorzieningen en bosbouw en waterschappen. De opleidingen zijn een combinatie van werken en leren.

De kennismaking met Texel ontstond tijdens de opleiding Green Engineering, waarvan de introductieopleiding op Texel werd gehouden. Tijdens een gesprek met wethouder Hercules kwamen de Texelse ambities ter sprake. Friesen: 'Wat ons aansprak was de doelstelling om in 2020 in de eigen energiebehoefte te voorzien. Het zou een mooie koppeling zijn met onze opleiding Green Engineering. ' Ook de doelstelling om de kenniseconomie te stimuleren, met onder meer de ambitie om opleidingen naar Texel te halen, zette het bedrijf op het spoor. 'Helicon kan en wil een antwoord geven op de wens van de gemeente Texel. Heel Texel is te beschouwen als een grote, betekenisvolle duurzame onderwijscampus: Texel Academy!'

De wat excentrische ligging van Texel is volgens Friesen geen probleem. 'We leiden nu al in vrijwel heel Nederland mensen op. Het gaat er om dat we bedrijven vinden voor wie we mensen begeleiden of ontwikkelen. Als we die hebben gevonden, gaan we op zoek naar docenten, coaches en begeleiders. Daarbij kijken we zeker naar docenten die op Texel wonen, want dat is natuurlijk het handigst. Maar ik kan me ook voorstellen dat leerkrachten van elders komen en hier overnachten.'

Friesen laat er geen gras over groeien. Hij wil het plan volgende week voorleggen aan het college van bestuur van het opleidingsinstituut. 'Ik kan niet vooruitlopen op de uitkomst. We moeten nadenken over projectleiding, wie wat gaat doen, hoe we het gaan doen en met welke middelen. Er komen allerlei vragen op ons pad.' Samenwerking met lokale bedrijven is een vereiste. Via Twitter reageerden ondernemers al belangstellend.