Voor het nieuwe onderdeel van de TexelHalve Marathon is een apart logo ontworpen.
Voor het nieuwe onderdeel van de TexelHalve Marathon is een apart logo ontworpen. Foto: Pip Barnard

Marathon: 'de 6 van Den Hoorn'

De Texel Halve Marathon 2013 krijgt een extra onderdeel: 'De 6 van Den Hoorn'.

Vrijdag 1 februari, om 0.00.00 uur precies, gaat de inschrijving voor de Texel Halve Marathon van start. De loop vindt plaats op donderdag 29 september, aanmelden gebeurt via de website www.texelhalvemarathon.nl. Gelet op de steeds maar stijgende belangstelling verwacht de organisatie dat ook de zevende editie snel 'vol' zal zijn.

Een nieuw onderdeel is 'De 6 van Den Hoorn', vooral bedoeld voor beginnende lopers en sportieve jeugd vanaf 13 jaar, die nog niet aan de langere afstanden mag meedoen. Deze relatief korte loop 'kan als mooie springplank fungeren voor de deelnemer naar een startbewijs op de 10 en 21 kilometer', meent de organisatie.

De start is op de kruising Naalrand-Klif-Herenstraat. Via een plaatselijke ronde door Den Hoorn gaan de de deelnemers via de Kerkstraat het dorp uit, waarna ze de route van de 10 kilometer van de Texel Halve Marathon volgen en net als de rest van het veld op de Groeneplaats in Den Burg finishen. Ze starten tegelijk met de andere lopers, op het geluid van de misthoorn van de TESO-veerboot.

De deelnemers aan 'De 6 van Den Hoorn' krijgen verder alle faciliteiten die ook de andere lopers krijgen, zoals een programmaboekje, vervoer met pendelbussen, kledinginname, een warm onthaal op de Groeneplaats, een herinnering in de vorm van een shirt en de traditionele medaille.

Inschrijven voor dit nieuwe onderdeel gebeurt op dezelfde (digitale) manier. Er is plaats voor ten hoogste 500 deelnemers. Aan de andere twee onderdelen - 21 en 10 kilometer - kunnen maximaal 1600 atleten meedoen, zodat het totale aantal kan stijgen naar 2100.

In andere opzichten voert de organisatie geen grote veranderingen door. 'In de eerste zes edities heeft het evenement een goede reputatie opgebouwd. Naast het gevarieerde parcours en het enthousiasme blijft de start vanaf een veerboot bij vrijwel alle lopers een unieke en niet te missen ervaring. Mede hierdoor is de bekendheid van de Texel Halve Marathon bij hardlopers in den lande en bij Duitse toeristen ondertussen groot.'

De verwachting is dat opnieuw veel lopers die nog niet eerder hebben meegedaan zich zullen aanmelden. Dat betekent waarschijnlijk een nieuwe stormloop op de website. Vorig jaar was al ruim voor 7.00 uur 's morgens het maximale aantal bereikt. 'Om zeker te zijn van deelname wordt het dus kiezen: laat naar bed of heel vroeg eruit.'

Daarnaast blijft het mogelijk een Texel Team Arrangement te boeken, waarbij een team van vijf lopers zich na de finish kan opfrissen in een kamer van hotel De Lindeboom en een 'runnershap' krijgt geserveerd in het Schoutenhuys.

Meer bijzonderheden staan op www.texelhalvemarathon.nl.