Uitleg Gemini over toekomst ziekenhuis

Er wordt aan alle kanten gewerkt om de zorg in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder overeind te houden. Met die boodschap kwamen afgevaardigden van het ziekenhuis dinsdagavond naar het eiland.

Gerrit-Jan Vos, lid van de Raad van Bestuur, en orthopeed Wim Salomons, voorzitter van de medische staf van het Gemini, waren op uitnodiging van de raad aanwezig in het gemeentehuis om tekst en uitleg over de toekomst van het ziekenhuis te geven.

Volgens Vos en Salomons blijft in de toekomst veel behouden, maar niet alles. De twee waren aanvankelijk wat terughoudend met het noemen van afdelingen waar mogelijk het mes ingaat, maar later liet Vos weten dat er discussies zijn over de toekomst van longgeneeskunde, cardiologie en urologie.

Belangrijk element in die discussie zijn de volumenormen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die stelt dat ziekenhuizen jaarlijks een verplicht aantal handelingen moeten uitvoeren en dat is voor grote ziekenhuizen makkelijker dan kleine ziekenhuizen als het Gemini.

Vos en Salomons lieten weten dat mensen ook in de toekomst altijd terecht kunnen in het Gemini, maar dat de kans groter wordt dat iemand voor behandeling naar het nieuw te bouwen Regionaal Topklinisch Interventiecentrum (RTIC) in Heerhugowaard wordt doorverwezen. Dat komt in de plaats van het MCA in Alkmaar. Nu wordt na selectie aan de poort 20 procent van de mensen bij het Gemini doorverwezen naar Alkmaar en in 2018 is dat volgens Vos wellicht 30 procent.

De twee maakten duidelijk dat de ziekenhuizen zich in woelig water bevinden, onder meer omdat zowel in Den Helder als Heerhugowaard nieuwbouw moet komen. Volgens Vos zou het het goedkoopst zijn wanneer alleen in Heerhugowaard bedden komen en Den Helder enkel een polikliniek zou worden. 'Maar dat is niet onze ambitie.' Volgens de zogeheten locatieprofielen komen er in het nieuwe Gemini-ziekenhuis nabij NS-station Den Helder Zuid honderd bedden.

Volgens planning moet in 2014 de eerste paal worden geslagen en wordt het nieuwe Gemini in 2016 in gebruik genomen. Het Gemini en het MCA hebben in totaal €300 miljoen nodig voor de nieuwbouw in Heerhugowaard en Den Helder. Vos liet weten dat de ziekenhuizen als private partijen worden beschouwd die zelf voor de financiering moeten zorgen.

Marian de Groot (VVD) zei blij te zijn dat alles in het werk wordt gesteld om het Gemini open te houden. Tegelijkertijd klonk op meerdere plekken de zorg dat nog niet alles in kannen en kruiken is. Na vragen van verloskundige Theda Niehoff benadrukte Vos dat verloskunde één van de bouwstenen van het Gemini is.

Cees Hoogerheide (D66) wilde weten hoe de toekomst van de polikliniek van het Gemini in Den Burg eruit ziet, maar die vraag was vooralsnog lastig te beantwoorden. Volgens Salomons is dat onder meer afhankelijk van de hulpmiddelen die artsen op de poli tot hun beschikking hebben. De poli in het oude gebouw van Rijkswaterstaat aan de Keesomlaan biedt nu ruimte aan kindergeneeskunde, geriatrie, cardiologie en revalidatie.