Dwangsom tegen strijdig gebruik

van woningen aan Watermunt

Met een dwangsom van €550,- per dag treedt de gemeente op tegen het strijdig gebruik van twee woningen aan de Watermunt in De Koog.

Gemeentelijke controleurs zagen dat vanuit de woningen logies met ontbijt werd verstrekt waarbij het aantal aangeboden slaapplaatsen hoger was dan de vijf die het beleid toelaat. Bovendien is een van de huizen al sinds 2008 niet permanent bewoond, zodat daar helemaal geen logies mag worden verstrekt. Het bezwaar dat de eigenaar maakte tegen het voorgenomen optreden van de gemeente werd door b en w ongegrond verklaard. De twee huizen worden al meer dan dertig jaar voor logies met ontbijt gebruikt, maar het is niet te achterhalen of dat met meer dan vijf slaapplaatsen per woning gebeurde. De eigenaar heeft zich voor het ene huis alsnog als bewoner ingeschreven, maar bij controle bleek dat van werkelijke bewoning geen sprake was en dat het hele pand nog steeds volledig is ingericht voor recreatief gebruik. Bovendien is in deze woning een deel van een bijgebouw zonder vergunning verbouwd tot hoofdgebouw.

Samenwerking brandweer

De brandweerkorpsen van Texel en Den Helder gaan samenwerken wat betreft zogeheten 'koude' taken. Dat zijn activiteiten die te maken hebben met risicobeheersing, operationele voorbereiding en bedrijfsvoeringstaken, dus niet de inzet bij brand en andere incidenten. In de huidige situatie laat de kwaliteit van de koude taken te wensen over wegens capaciteitsgebrek. Door de samenwerking moet dat verbeteren.