Bij NIOZ gebouwd laboratorium in gebruik genomen op zuidpool

Het bij het NIOZ gebouwde Nederlands laboratorium voor de zuidpool is vandaag op Antarctica officieel geopend.

Het laboratorium bestaat uit vier zeecontainers die door het NIOZ tot laboratorium zijn verbouwd. De containers zijn geplaatst in een zogeheten docking station op de Britse basis Rothera. Dat ze in een docking station staan, houdt in dat de containers makkelijk door andere containers vervangen kunnen worden.

Het NWO, de Nederlands organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en het ministerie van Onderwijs lieten het laboratorium bouwen bij het onderzoeksinstituut op 't Horntje in verband met de kennis aldaar. Het laboratorium, de eerste van Nederlandse makelij op de zuidpool. moet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Het NIOZ zorgde voor de bouw en de inrichting.

Er lopen op het moment inmiddels twee onderzoeken van het NIOZ op Antarctica. Corina Brussaard doet samen met assistent-in-opleiding Tristan Biggs en student Zoi Farenzena onderzoek aan Antarctische algen in een veranderde wereld en bekijkt de gevolgen daarvan voor de voedselketen.

Hein de Baar kijkt samen met Johann Bown (postdoc) en technicus Patrick Laan naar ijzer en andere opgeloste spoorelementen in het zeewater. De Baar en Biggs zijn vandaag aanwezig bij de officiële opening van het lab dat vernoemd is naar ontdekkingsreiziger Dirck Gerritsz die in 1598 vermoedelijk als eerste mens Antarctica zag liggen.

De vier containers zijn vernoemd naar de schepen van Gerritsz: Geloof, Hoop, Liefde en Blijde Boodschap. De containers gingen begin 2012 op transport naar de zuidpool. Drie gingen vanuit Zeeland en de Blijde Boodschap vertrok vanaf Texel. Het NWO en het ministerie van Onderwijs hebben €8,5 miljoen in het onderzoek op de zuidpool geïnvesteerd.