Sandra Moonen treitert Tjyying Liu tijdens de voorstelling voor de OSG. (Foto Jeroen van Hattum)
Sandra Moonen treitert Tjyying Liu tijdens de voorstelling voor de OSG. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Voorstelling over pesten

Het begint onschuldig, maar op een gegeven moment maken Sandra Moonen en Tjyying Liu van theatergroep Werktuig elkaar de meest grove verwijten en overschrijden ze elkaars grenzen.

In de voorstelling Onderman gingen zij afgelopen week voor leerlingen van de brugklas van de OSG in op het onderwerp pesten. De twee speelden twee circusartiesten die elkaar niet mochten en dwars zaten. Ze lieten zien hoe het elkaar onderling pesten zich van kwaad tot erger ontwikkelde.

Na de voorstelling gingen de spelers met de leerlingen in discussie over het onderwerp. Ze vroegen onder meer aan de hand van stellingen wanneer er volgens hen nog sprake is van een geintje en wanneer het pesten wordt.

Daar kwam onder meer uit naar voren dat leerlingen een vervelende ervaring bij zichzelf sneller als pesten ervaren dan wanneer het een ander wordt aangedaan. In dat geval was een aantal leerlingen eerder geneigd van een geintje te spreken.