Nivel bekijkt zorgvoorziening

Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, gaat onderzoek doen naar de zorgvoorzieningen op Texel.

Het bureau heeft daarvoor opdracht gekregen van de gemeente. Donderdag 7 februari wordt een eerste gezamenlijke bijeenkomst gehouden met onder meer het Gemini Ziekenhuis, medici en een zorgverzekeraar. Het gaat om het zogeheten zorgplanologisch onderzoek waar al diverse keren over gesproken is in de gemeenteraad. In december stelde de raad €46.000,- beschikbaar.

Het onderzoek moet volgens wethouder Hennie Huisman (welzijn) onder meer duidelijk maken hoe het staat met de zorgvoorzieningen op Texel en welke mogelijkheden zorgtoerisme biedt om zorgvoorzieningen in de toekomst op het eiland in stand te houden.

Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag welke knelpunten er in de huidige voorzieningen zijn, in welke voorzieningen geïnvesteerd moet worden om beter aan de zorgvraag van Texelaars en toeristen te voldoen en welke initiatieven op korte en lange termijn opgestart zouden kunnen worden.

Huisman wijst ter vergelijking op het grote aanbod in de horeca. 'Dat is er mede dankzij de vele toeristen die hier komen, dus zoiets kun je ook in de zorg toepassen.' Zorgtoerisme is een tak van sport die in ontwikkeling is. 'Je ziet dat meerdere gemeenten ermee bezig zijn.'

Een van de zaken die in het onderzoek aan de orde komt is de polikliniek die het Gemini Ziekenhuis heeft in het voormalige gebouw van Rijkswaterstaat in Den Burg. Bekeken wordt hoe met behulp van financiering van derden in de toekomst eventueel het aanbod zou kunnen worden uitgebreid. Volgens Huisman is het daarbij wel van belang dat het Gemini niet in de wielen wordt gereden.

Volgens de wethouder is het ook belangrijk dat zaken als geriatrie en ouderenzorg in de toekomst op het eiland aanwezig blijven. Huisman is blij dat Nivel het zorgplanologisch onderzoek gaat uitvoeren. 'Het zijn wetenschappers met een gedegen kennis die toegang hebben tot veel informatie.' Het onderzoek is naar verwachting tegen het einde van het jaar klaar.

Muziek ijsbaan

Marco van Sambeek draait vanavond (vrijdag) van 19.00 tot 21.00 uur muziek bij de ijsbaan op de Groeneplaats in Den Burg voor discoschaatsen. GVT zorgt tegelijkertijd voor oliebollen.