Texel staat de laatste volle week van april volop in het teken van sport. (Foto Archief Texelse Courant)
Texel staat de laatste volle week van april volop in het teken van sport. (Foto Archief Texelse Courant) Foto: The Unknown Photographer

Tientallen ideeën voor Nationale Sport Week 

Demonstraties van paardensporten, golfen voor mindervaliden, een beweegplein voor gymmen en turnen en een strippenkaart voor minder bekende sporten.

Het is een greep uit de circa dertig ideeën die de gemeente de afgelopen tijd gekregen heeft voor de Nationale Sport Week. De landelijke finale daarvan wordt zaterdag 27 april op Texel gehouden en de week voorafgaand komen er tal van activiteiten op het eiland. Daarvoor konden tot 15 januari ideeën worden ingediend.

Zo heeft SVO het plan opgevat het hele dorp te betrekken bij een meerkamp waaraan alle scholen meedoen. De golfclub in De Cocksdorp heeft ideeën om mindervaliden te laten golfen. Dat gebeurt met behulp van speciale voorzieningen om iemand in een rolstoel in de juiste positie te brengen. Bedoeling is dat Hugo Groothuis een clinic voor jongeren verzorgt.

Ons Genoegen wordt het domein van een beweegplein waar mensen kunnen gymmen en turnen. De wielerclub heeft een dikke bandenrace in petto, er zijn demonstraties met ultimate frisbee op komst, de jeu-de-boulers hebben plannen voor clinics en wedstrijden tegen jeugdspelers uit Den Helder en wandelsportvereniging Het Gouden Boltje wil speciaal voor de sportweek een wandeltocht over het eiland organiseren.

De atletiekvereniging heeft ideeën voor een atletiek-arena en plannen om leden samen met vrienden en bekenden op de atletiekbaan te laten sporten. Handboogvereniging De Eilandschutters denkt aan demonstraties, vanuit de paardensport zijn ideeën voor demonstraties aangekondigd, vanuit de denksport zijn er plannen voor een dammarathon en FiTT wil een roeimarathon gaan houden.

Daarnaast heeft Menno Siebinga zich gemeld om, net als bij Body en Brein, diverse activiteiten voor een gezond lichaam en geest te organiseren. En vanuit NOC*NSF is het idee gekomen om een tienstrippenkaart op te stellen om belangstellenden kennis te laten maken met veelal minder bekende sporten.

Wethouder Hennie Huisman (sport) is blij met alle ideeën die ter tafel zijn gekomen. Diverse clubs hebben volgens haar ook plannen om bekende sporters naar het eiland te laten komen en dat wordt verder afgestemd met NOC*NSF, één van de organisatoren van de sportweek.

Om de ideeën en plannen verder vorm te geven, is er vanuit de organisatie een werkgroep Sportactiviteiten in het leven geroepen. Daarnaast is er een werkgroep Logistiek opgezet en een werkgroep Communicatie. Die zorgt ervoor dat de diverse media van informatie worden voorzien, zodat Texel breed onder de aandacht komt. In die werkgroep zit onder meer de VVV die haar kanalen heeft om de week onder de aandacht te brengen.

Volgens Huisman is het de bedoeling Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe een prominente rol in de sportweek te geven. Daarvoor wordt gedacht aan een mini-symposium over de ontwikkeling van talentvolle jeugdsporters. De Nationale Sport Week wordt gehouden van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 april. Het terrein rond het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg geldt die week als 'epicentrum' voor alle activiteiten die op het eiland worden gehouden.