Tegen de stevige noordoostenwind in hadden de lopers een zware klus. (Foto Martin Baptist)
Tegen de stevige noordoostenwind in hadden de lopers een zware klus. (Foto Martin Baptist) Foto: Martin Baptis

 

Snertlopers trotseren sneeuw voor goede doel

 

Onder ijzige omstandigheden hebben vijftig lopers zaterdag meegedaan aan de Snertloop. In groepjes van ongeveer gelijk niveau vertrokken ze om half vier bij café De Slufter, om via de Slufter, de Muy en het strand naar De Koog en terug te lopen.

De sneeuw noopte hen op sommige stukken voorzichtig te lopen, terwijl de harde noordoostenwind een stevige wissel op het moreel van de atleten trok. Toch voltooide iedereen, op het oog ongeschonden, de tocht. De afstanden varieerden van circa 10 tot ruim 14 kilometer.

Mede dankzij de hulp van enkele sponsors bracht het evenement ruim €750,- op. Dit bedrag komt ten goede aan de Texelrunners, het team dat voor het tweede achtereenvolgende jaar meedoet aan de Roparun en in het Pinksterweekeinde in estafetteverband van Parijs naar Rotterdam loopt. Het geld dat met dit grootschalige evenement (met 1600 lopers en duizenden begeleiders) wordt verdiend, wordt aangewend om niet meer te genezen kankerpatiënten een dragelijker leven te bieden.

Om mee te mogen doen, moeten de Texelrunners ten minste €7500,- inschrijfgeld betalen. Ondanks de korte voorbereidingstijd lukte dat vorig jaar uitstekend en werd met diverse acties maar liefst €8500,- ingezameld. Teamleider Ron ten Hoven vreest dat het dit jaar meer moeite zal kosten. 'Bedrijven die vorig jaar nog wel sponsorden, zijn afgehaakt door de crisis. Dat komt ook doordat veel acties voor het goede doel worden georganiseerd en sponsors nu eenmaal een keuze moeten maken. Het Glazen Huis, Alpe d'HuZes, de Roparun: dat maakt de spoeling wel dun.'

Toch beginnen de eerste gelden binnen te stromen. Dat gebeurde onder meer door op de kerstmarkt in De Cocksdorp gebakken vis te verkopen. Op de zaterdagen 26 januari en 2 en 9 februari brengen leden van het team voor de deur van Albert Heijn bloembollen aan de man. Zaterdag 16 februari is er een benefietdiner, een initiatief van David van Logchem, die vorig jaar nog als loper aan de Roparun meedeed, maar zich dit keer in verband met zijn VWO-examen beperkt tot het werk achter de schermen. Het organiseren van het benefietdiner is onderdeel van het profielwerkstuk dat hij voor school moet maken (samen met onderzoek dat hij heeft verricht naar 'het geefgedrag van Texelaars aan gezondheidsgerelateerde goede doelen').

Het winterse diner begint om 18.00 uur en bestaat uit drie gangen. Op het menu staan onder meer diverse stamppotten en erwtensoep. Een Texelse band treedt op ter verhoging van de sfeer. Deelname (inclusief alcoholvrije drankjes) kost €25,-. Dit bedrag kan dankzij de sponsoring van diverse bedrijven relatief laag worden gehouden. De teamleden van de Texelrunners staan de gasten de hele avond ten dienste.

Reserveren is tot maandag 11 februari mogelijk via roparuntexel@live.nl of tel. 06-22189112.