Matthijs Duin won in 2011 de finale van het Solistenfestival  van Artex.
Matthijs Duin won in 2011 de finale van het Solistenfestival van Artex. Foto: Pip Barnard

Solistenfestival Artex

Alle leerlingen van Artex-Kunstenschool Texel worden uitgenodigd zich aan te melden voor het tweejaarlijks Solistenfestival, waarvan de voorrondes in de laatste week van februari zullen plaatsvinden. 

Het Solistenfestival vindt om het jaar plaats, het andere jaar wordt het Ensemblefestival gehouden. Deelname staat open voor alle leerlingen van Artex, in iedere discipline. Zo is er plaats voor talenten op het gebied van muziek en zang, maar ook voor acteer- en danstalenten. Deelnemers op het gebied van muziek en theater krijgen elk vijf tot zeven minuten speeltijd, dansers krijgen drie tot vier minuten. Inschrijven kan via de website van Artex, of via het inschrijfformulier dat bij de administratie is af te halen. Mensen die zich inschrijven, worden uitgenodigd deel te nemen aan een van de voorrondes, die plaatsvinden in de week van 25 februari. Alle voorrondes beginnen om 19.00 uur een vinden plaats bij Artex. Er is een jury aanwezig die bepaalt wie door mag naar de finale en wie niet. De finale wordt gehouden op vrijdag 22 maart in Klif 12 in Den Hoorn. In 2011 werd de finale nog in de Voorspeelruimte van Artex gehouden, maar de belangstelling was toen zo overweldigend, dat de organisatie heeft besloten uit te zien naar een ruimer onderkomen. Winnaar werd pianist Matthijs Duin met zijn vertolking van een nocturne van Chopin. Hij verdiende een CD-opname in de studio van Rikus Kloosterhuis. De jury bestond uit Pauline Folkerts, Jaap Dros en Wendy Prins.

Naast een eerste, tweede en derde prijs wordt ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Die ging vorige keer naar de familie Van Breukelen, die twee deelnemers had geleverd, Jelle (cello) en Hielke (orgel).

De jury beoordeelt niet alleen de prestatie, maar rekent ook leeftijd mee, originaliteit en presentatie. Aanmelden kan tot 11 februari. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Artex via tel. 313493.

Jazzkoor zoekt leden

Dirigent Mathieu Vulto is voor een nieuw op te richten jazzkoor op zoek naar zangers en zangeressen. Bedoeling is dat het een ambitieuze groep wordt, van 'semiprofessioneel niveau', die na een gedegen voorbereiding geregeld optredens gaat verzorgen, ook aan de overkant. Deelname aan wedstrijden behoort eveneens tot de mogelijkheden.

'Het is altijd al een wens geweest met goede mensen een jazzkoor op te zetten. Ik heb er acht op het oog van wie ik vind dat ze de kwaliteiten hebben en die het leuk zouden vinden mee te doen. Maar ook zij moeten eerst auditie doen. Er is plaats voor maximaal vijftien zangers en zangeressen', vertelt Vulto. In eerste instantie wordt vooral a capella gezongen, later wellicht ook met een combo.

De audities vinden zaterdag 2 februari plaats op een nader te bepalen locatie. De repetitieavond wordt in overleg vastgesteld. Belangstellenden kunnen mailen naar mathieuvulto@gmail.com.