Isola Bella wordt waarschijnlijk opnieuw in twee gedeelten gesplitst. (Foto Joop Rommets)
Isola Bella wordt waarschijnlijk opnieuw in twee gedeelten gesplitst. (Foto Joop Rommets) Foto: Joop Rommets

Oplossing Isola Bella dankzij rechter dichtbij

Bed & Breakfast Isola Bella aan de Rozendijk aan de rand van de Dennen wordt opnieuw bouwkundig gesplitst in twee eenheden. Elke eenheid krijgt zes slaapplaatsen en afficheert zichzelf commercieel apart, zodat niet het beeld van één grote recreatievoorziening ontstaat.

Dit is kortweg de afspraak die de gemeente en de eigenaren van Isola Bella dinsdagmiddag op voorspraak van voorzieningenrechter M. Zijp troffen in de rechtbank in Alkmaar. Isola Bella had de gemeente gedaagd om de dwangsommen via een voorlopige voorziening van tafel te krijgen. De boetes vloeiden voort uit een handhavingsbesluit van vorig jaar, dat Isola Bella verbiedt langer B&B-accommodatie te zijn.

Tot een rechterlijke uitspraak komt het - als het goed is - voorlopig nog niet. Zijp hield de zaak een week aan. In die tijd moeten de partijen hun handtekening onder de afspraken zetten. Die zijn tijdelijk van aard en lopen vooruit op het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, dat naar verwachting komende zomer in werking treedt. Vooral vanwege het tijdelijke karakter drukte Zijp beide partijen op het hart verstandig te zijn. 'Als ik uitspraak doe, is er altijd een verliezer. Bij een compromis wint u allebei een beetje.'

Wat haar uiteindelijke uitspraak zou zijn, blijft waarschijnlijk een raadsel. Maar vast staat dat de gemeente het dinsdag op momenten zwaar had te verduren in de rechtszaal. Zijp wees er fijntjes op dat de maatregelen die tegen Isola Bella zijn genomen op z'n minst in strijd lijken met het gelijkheidsbeginsel op het eiland. 'U treedt in deze zaak op, terwijl u dat op andere plekken waar bed & breakfast-voorzieningen zonder ontheffing worden aangeboden helemaal niet doet', stelde zij. Ook noemde ze de basis onder de dwangsommen - gefundeerd op aannames – 'erg wankel' en maakte ze kenbaar van het strenge optreden niet veel te begrijpen. 'Het college van b en w op Texel ondersteunt recreatie, ondersteunt stolpen en ondersteunt kleine zorg. Dat zijn toch allemaal intenties die waarde hebben, die tellen.'

De afgelopen tijd onderhandelden de gemeente en Isola Bella vruchteloos over een oplossing. Maar de bestuursrechter voelde er zichtbaar weinig voor om als juridisch breekijzer te fungeren. Om de ontstane impasse te doorbreken, stuurde zij de beide partijen de gang op om in overleg een tijdelijke oplossing ('Ik ben daar zéér voor, een tijdelijke oplossing. U toch ook, mag ik aannemen?') te zoeken. Dat lukte, al bleef haar bemiddeling nodig om de puntjes op de i te zetten. Zo wilden eigenaren Piet Prins en Anne Hottentot van Isola Bella op de websites van de straks gesplitste eenheden over en weer kunnen verwijzen, iets waar de gemeente per se vanaf wil. 'Anders blijft het beeld van die ene, grote recreatievoorziening in stand', aldus Cees Witte namens de gemeente. Zijp volgde hem op dit punt, ook al omdat de eigenaren van Isola Bella moesten toegeven hier geen nadeel van te ondervinden.

Advocate Xandra Wentink gaf namens Isola Bella aan prima te kunnen leven met de uitkomst. Volgens haar zijn de gesprekken met de gemeente over een oplossing 'op emoties stukgelopen en vervolgens enorm geëscaleerd. Voorzieningenrechter Zijp beaamde de noodzaak de kwestie 'terug te brengen tot aanvaardbare proporties'.

In dit verband drukte zij de gemeente op het hart vanaf nu terughoudend te zijn bij controles en niet meer - zoals in het recente verleden gebeurde - foto's te maken van privévertrekken. 'Dat is de kat op het spek binden. Controleren mag, maar er moeten duidelijke aanwijzingen zijn om binnen te treden in privéruimten. U mag dat niet zomaar doen. Er zijn grenzen in het kader van de privacy', aldus Zijp.

De controles tonen aan hoe gespannen de verhouding momenteel is. Toen de eigenaren de controleurs de laatste keer toegang weigerden tot de privévertrekken, was dit voor de gemeente voldoende om te concluderen dat de regels werden overtreden. 'U moet toch eens een einde maken aan dat wantrouwen over en weer', wees de voorzieningenrechter beide partijen terecht. 'Er is toch niets op tegen om aan te nemen dat de waarheid wordt gesproken?'

Dinsdag hoort zij of de afspraken schriftelijk zijn bekrachtigd. Is dit niet het geval, dan wijst ze alsnog vonnis.