Een extra attractie vormden de jeugdrubrieken. (Foto Gerrit Verhoeven)
Een extra attractie vormden de jeugdrubrieken. (Foto Gerrit Verhoeven) Foto: Gerrit Verhoeven

Contact tussen kind en schaap

Het gure weer ten spijt lokte de zestiende winterkeuring van het Texelse Schapenstamboek zaterdag niet alleen zestien fokkers en negenenzestig dieren, maar ook heel wat toeschouwers naar manege Akenburg in Den Burg.

Zij konden constateren dat de kwaliteit hoog was. Juryleden Wout Rodenburg en Jacob Wijnker moesten dan ook heel wat wikken en wegen voordat ze konden bepalen wie er bovenaan moest komen. Het publiek werd op deskundige wijze van commentaar voorzien door Dick Reijne, inspecteur van het Texels Schapenstamboek.

Een extra attractie vormden ook dit jaar de twee jeugdrubrieken, waarbij in totaal zestien kinderen een ooilam door de ring leidden. In deze rubriek telden niet alleen de kwaliteiten van het schaap, maar werden de deelnemers ook beoordeeld op de manier waarop ze hun dier presenteerden en hoe hun onderling contact was. De kinderen hadden duidelijk goed geoefend, want onder toeziend oog van trotse vaders, moeders, opa's en oma's liepen de meeste dieren netjes hun rondje. Pien Eelman en Thijs Huisman presteerden het best en kregen een prijs.

Bij de 'echte' keuringen waren het opnieuw de dieren van de gerenommeerde fokkers die het meest in de smaak vielen bij de jury. De inzendingen bij de oude rammen waren van zeer hoge kwaliteit. De beste van allemaal was een dier van Dick Kikkert, de reservekampioen ging naar een dier van Koos Tjepkema en Henk Zoetelief, dat was gefokt door de VOF Norel.

Kampioen bij de in 2011 geboren rammen werd een dier van Cees Kikkert. De reservetitel werd toegekend aan een inzending van Tjepkema en Zoetelief, gefokt door Nico van Heerwaarden. De kampioen bij de ramlammeren kwam uit de stal van Koos Tjepkema en is eigendom van Tjepkema en Zoetelief. De reservekampioen werd ingestuurd door Henk van der Star en gefokt door Piet Kooiman. De wisselprijs, een door schapenboerderij De Noordkroon beschikbaar gestelde kruk, was voor de kampioen bij de ooilammeren, uit de stal van Dick Kikkert. De reservekampioen was van René Mantje.

Ook de bezoekers konden een favoriet kiezen. De meesten kozen voor de ram van Cees Kikkert. Onder de deelnemers werd een vleesschotel verloot. Ursula Mantje was de gelukkige winnaar. Voor de verloting van het ooilam, aangeboden door de maatschap Eelman, werd het lotnummer 564 getrokken. De winnaar kan zich melden bij Gerco Eelman, tel 318814.

Vilten met

schapenwol

Bij Hotel Texel aan de Postweg in Eierland worden op vier donderdagen in februari en maart cursussen gegeven over het gebruik van schapenwol.

Deelnemers leren 'stroppen' en 'droogvilten', oud-Texelse technieken voor het gebruik van wol. De cursussen worden gegeven door Marianne Langeveld, op donderdag 7 februari en 7 maart gegeven van 15.30 tot 17.00 uur en op donderdag 28 februari en 14 maart van 19.30 tot 21.00 uur. Deelname is gratis. Wol en ander materiaal is aanwezig.

Aanmelden kan via e-mailadres woolness@hoteltexel.com of tel. 311237.