Chantal Zwetsloot: '23.22 uur: ik ben klaar, sluit mijn laptop, drink een glas calorievrij sap en duik mijn bed in.'
Chantal Zwetsloot: '23.22 uur: ik ben klaar, sluit mijn laptop, drink een glas calorievrij sap en duik mijn bed in.' Foto:

 

'Bijna letterlijk

wordt een oude

ansichtkaart tot

leven gebracht'

Op verzoek van de Texelse Courant hield Chantal Zwetsloot uit Den Burg een week lang het weblog bij in de serie De week van… Samen met echtgenoot Rob exploiteert ze de Hema's op Texel en in Medemblik. Deze week zijn ze gestart met een grote verbouwingsoperatie van de winkel in Den Burg.

(Zondag)

(...) We zijn nu een week zichtbaar bezig met de verbouwing van de lunchcoffeeshop, die weer een moderne uitstraling gaat krijgen. (...) Het plan is ook om juist het geveltje uit 1912 zijn oude uitstraling weer terug te laten krijgen, zodat het pand beter in het straatbeeld past. Dat is op zich een enorme klus, maar ook een enorme uitdaging. Samen met Peter en Marijke Bakker en Duin Bouwbedrijf wordt bijna letterlijk een oude ansichtkaart weer tot leven gebracht.

Gisteren was de winkel aan de beurt. Na een weekje flinke opruiming te hebben gehouden zijn we na sluitingstijd aan de gang gegaan met 25 medewerkers om de winkel helemaal leeg te halen. Systematisch wordt alles opgeslagen. Om 20.00 uur was de beurt aan de slopers. Alle stellingen werden uit elkaar gehaald. (...) Om 23.30 was de winkel leeg. (...)

Vandaag waren er nog aardig wat technische mensen aan de gang in de HEMA om werkelijk alles te verwijderen wat er de afgelopen 30 jaar is ingebracht aan technische installaties. (...) Daarom lassen we vandaag ook een rustig dagje in met het gezin. Heerlijk vinden we dat, om niks te moeten en te hoeven. (…)

(Maandag)

Lekker wakker worden is het vandaag niet, want we hebben ons vet verslapen. Als een kip zonder kop spring ik uit bed en roep om de kinderen eerder uit hun bed te krijgen dat het gesneeuwd heeft. (...)

Ik neem de boot van 10.00 uur richting ons andere filiaal, in Medemblik. Ook dat heeft onze aandacht nodig. (...)

Vandaag heb ik een bus volgeladen met afgeprijsde dames- en kindermode die we nu in Den Burg niet kwijt kunnen. We kunnen deze mode nog mooi even in Medemblik hangen en proberen te verkopen. Als ik in Medemblik aankom, valt het oog van onze teamleidster op een lege marktkraam voor de deur. De rest van de markt is al begonnen en deze kraam lijkt vandaag niet vol te komen. Na een blik tussen de teamleidster en mij besluiten we alle afgeprijsde mode op de marktkraam neer te leggen. We plakken de kraam vol met 'opperdepop'-borden en regelen een collega die de marktkraam mag runnen. De rest van de dag bestaat uit telefoontjes beantwoorden, lege vakken vullen en een boze meneer te woord staan die vindt dat wij geen kleding mogen verkopen, omdat hij al staat met kleding.

(...) en dan rijd ik weer terug naar de boot van 17.30 uur. Na het eten duiken de oudste twee met hun vader de legohoek in en als de jongste heel educatief achter de PC dolfijnen aan het temmen is, ruim ik de keuken op en zet koffie en thee. Als de kinderen op bed liggen, kletsen we over de ontwikkelingen in de lege Hema op Texel. (...)


(Dinsdag)

De wekker gaat. Het is 6.45 uur. Een warme douche doet 's morgens wonderen. We plukken de kinderen uit bed en smeren broodjes, vullen broodtrommels en drinkbekers, laten de hond uit en brengen de kindjes naar school.

Als dat gebeurd is, rijden we naar de boot met een groep Hema-meiden. Omdat we niet veel in de lege winkel kunnen betekenen, gaan we vandaag op collega-tournee. Omdat de weersomstandigheden niet echt meezitten en het verkeer aan alle kanten vastloopt, besluiten we niet te ver het land in te rijden. We 'meren aan' in een filiaal in Alkmaar-Noord (waar Rob en ik twaalf jaar hebben gewerkt voor we naar Texel kwamen), we drinken een kop koffie en wandelen door de paden van de winkel. Leuk om eens te zien welke oplossingen en ideeën collega's in het land hebben. (...)

In Heiloo inspecteren we de winkel en ook daar zien we leuke ideeën die we meenemen naar hui. We drinken nog maar weer eens een bak koffie en maken een praatje met de meiden van de koffieshop daar, kijken naar hun koffieapparaat ...) en checken hun belegde broodjes. Rond 12.30 uur springen we in de bus en rijden richting Utrecht. Daar staat het centrale magazijn van de Hema. We krijgen een introductie en presentatie. Het magazijn staat op een stuk grond van 116.000 vierkante meter en is bebouwd met 60.000 vierkante meter magazijn (...).

Bizar wat je hier ziet. Indrukwekkend. Grote geautomatiseerde armen die honderden blauwe Hema-kratten hun weg laten glijden langs vakken waar medewerkers vervolgens met de hand de artikelen in blauwe bakken knikkeren. Bijna niet uit te leggen hoe dat gaat. Het ene werkgebied wordt deels door medewerkers bezet en deels door machines. Het andere werkgebied, met een hoogte van 30 en een breedte van 15 meter, bestaat uit alleen maar geautomatiseerde armen. Deze krijgen een opdracht van de computer, pakken grote pallets uit de metershoge stellingen en brengen deze naar een lopende band, die de pallet vervolgens achterlaat in de ruimte voor het desbetreffende filiaal. Ongelooflijk. (...)

Om 19.00 uur stappen we thuis weer over de drempel, waar mijn alles-in-één vriendin alles onder controle heeft. De kindertjes aan de lego, de jongste in pyjama en de kaarsjes branden. Heerlijk om zo thuis te komen.

De middelste help ik nog even met het maken voor een verrassing voor de juffenverjaardag. Want die is morgen jarig (...). Daarna help ik de oudste met een opdracht, die vraagt naar het totaal aantal kilometers snelweg in Nederland. (...)

(Woensdag)

Vandaag een lekkere dag in het vooruitzicht. Ik neem mij voor geenszins iets met werk/Hema te doen, maar vooral een rustdag in te lassen.

De dag begint, na het wegbrengen van de oudste twee, met een bezoekje aan de tandarts met de jongste. Tandjes tellen, noemen ze dat. Het klinkt zo onschuldig, maar als je als kleintje in zo'n grote stoel moet zitten en een onbekende man boven je hoofd ziet hangen met twee spiegels en een lamp, dan vind je tandjes tellen al snel niet zo'n aardig begrip meer. (...)

We eten een portie kibbeling in Oudeschild en nemen nog een portie mee voor als de anderen uit school komen. Thuis gekomen zetten we een kop thee en zetten samen een Cars-puzzel in elkaar. (...)

De winkel loopt op schema, de tegels zijn vandaag geleverd, gaten volgestort met beton en we hebben vanaf vandaag weer telefoon en internet en zelfs een beetje licht. De koffieshop heeft wel wat achterstand opgelopen. Het plaatsen van de nieuwe gevel is toch iets ingrijpender dan in eerste instantie leek, maar dat gaat vast in orde komen. Die tijd halen we wel weer ergens in.

(Donderdag)

Eindelijk zien we vandaag een beetje vooruitgang in de Hema, de vloerleggers zijn gestart en eind van de dag liggen de prachtige grijze vloertegels al voor een groot deel in de winkel en het heeft gelijk een ander gezicht. In de koffieshop wordt morgen de vloer geegaliseerd en als eenmaal de vloeren liggen kunnen we beginnen met inrichten!

Volgende week worden de nieuwe buffetten van de koffieshop geplaatst en dan kunnen we ook daar starten met inruimen van alle apparaten. En dan schiet het echt op... We verwachten op vrijdag 1 februari officieel weer open te gaan, maar hopen heel stiekem dat dat donderdag de 31ste al gaat lukken !

De week van…

Annefleur

De 17-jarige Annefleur Lambregts houdt de komende week het weblog bij in de serie De week van… Zij kwam een jaar geleden zonder haar ouders op Texel wonen om op OSG De Hogeberg haar HAVO af te maken.