'Brandweer heeft

superwerk geleverd'

Ze zijn twee dagen later nog niet helemaal van de schrik bekomen, maar ontzettend blij dat al het vee kon worden gered. 'De brandweer heeft echt superwerk geleverd', vertelt Trinet Hin, samen met echtgenoot Kees en zoons John en Cor Hin eigenaar van boerderij Hoogvliet, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een deel van een stal afbrandde.

De brand werd kort na 1.00 uur ontdekt door John Hin, die net thuis kwam. Hoewel het licht op het hele bedrijf was uitgevallen, was de ernst van de situatie hem direct duidelijk. Het vuur woedde in het deel van een stal waar alleen materieel was opgeslagen, maar in het achtergelegen gedeelte stonden zo'n tweehonderd schapen en lammeren. De ruimtes werden van elkaar gescheiden door een muur. In een half open stal elders op het erf stonden nog eens zo'n vijftig koeien.

Hin belde de alarmcentrale en maakte zijn ouders wakker, waarna hij en zijn vader de koeien naar buiten joegen. 'Stieren, keutjes en kalveren, alles door elkaar. Maar dat was even niet anders', vertelt Trinet Hin. Ondertussen gearriveerde brandweerlieden ontfermden zich over de schapen. 'Dat was nog een hele klus, want door de lammerij stonden ze nog in kleine hokjes. Maar het lukte om ze allemaal los te maken.'

De dieren werden elders op het erf bij elkaar gedreven, in de luwte van een andere schuur. Ondertussen was veearts Loek van Vliet door de alarmkamer gevraagd een kijkje te nemen. Hij constateerde dat het relatief goed was afgelopen. 'De lammeren waren al drie weken oud. Hoewel het koud was met die oostenwind, redden ze het wel.' Er was niet al te veel paniek onder de dieren. 'In de stal stonden ze in groepshokken. Ze waren dus wel gewend om met meer dieren bij elkaar te staan, maar nu stonden ze plotseling met honderd bij elkaar. Maar dat ging wel.'

Ook de koeien, ruim vijftig van de vleessoort Belgische Blauwen, kwamen er redelijk ongedeerd vanaf. 'Er was een kalf bij dat nog maar één dag oud was en dat door het bluswater nat was geworden. Dat had het flink koud. Ik heb het afgedroogd en onder een warme lamp gezet.' De brandweer had op dat moment de stroomvoorziening hersteld.

De kans dat het vee toch iets aan de brand heeft overgehouden, acht Van Vliet klein. 'Het viel me wel op dat de rook op mijn longen sloeg. En dat terwijl ik er zelf maar even hebben gestaan. Het zou kunnen dat die dieren daar wat schade door hebben opgelopen, maar ik denk dat het wel meevalt.'

De brandweer ging voortvarend te werk. Nadat het eerste blusvoertuig en de hoogwerker waren gearriveerd, werd al snel groot alarm geslagen. Uiteindelijk werden alle eenheden opgeroepen en werd al het beschikbare materieel ingezet. Daarbij speelde mee dat er een harde oostenwind (kracht 5) stond en dat de kans groot was dat de vlammen zouden overslaan naar andere gebouwen. Aanvankelijk werden ook diverse eenheden in de Kop van Noord-Holland gealarmeerd, evenals de bemanning van TESO. Het bleek echter niet nodig de extra hulptroepen over te varen.

Het schuurgedeelte met het materieel brandde grotendeels uit, inclusief een tractor, heftruck, mestwagen en diverse gereedschappen. Dat de schapenschuur gespaard bleef, mag echter een klein wonder worden genoemd. 'Die tussenmuur heeft het geweldig gehouden. Aan de andere kant lagen hooi en houten hekken, maar zelfs die bleven onbeschadigd', aldus Trinet Hin. Een ontploffende gasfles zorgde voor schrik, maar niemand raakte gewond. Anderhalf uur na het eerste alarm kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Even na 8.00 uur zaterdagochtend werd de brandweer opnieuw opgeroepen, ditmaal om na te blussen. In de loop van de dag konden alle dieren terug naar hun stal worden gebracht.

Commandant Dick Jongeneel, die zelf de leiding had bij de operatie, toonde zich zeer tevreden over de inzet van zijn mensen. 'Ze moesten onder moeilijke omstandigheden werken en hebben dat prima gedaan. De training die ze recent hebben gevolgd om dieren te redden, heeft daar zeker aan bijgedragen.'

Naar de oorzaak van de brand is het vooralsnog gissen. Volgens de familie Hin is er overdag niet in de getroffen schuur gewerkt.

Prijs voor
waterwerkgroep