Ameland blij met Poster

De gemeenteraad van Ameland ziet graag weer samenwerking met Texel. Dat heeft raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland laten weten na het bezoek van Gerbrand Poster (Texel 2010) aan de politieke partijen.

Poster reisde woensdag op eigen initiatief naar Ameland om met de fracties uit de gemeenteraad aldaar over samenwerking te praten. Texel 2010 is groot voorstander van intensievere samenwerking tussen de eilanden. Die moet wat IJnsen betreft verder gaan dan de samenwerking die er nu is. Texel werkt nu samen op het gebied van zogeheten 'waddengerelateerde zaken' (zoals erfpacht, Waddenzee of Natura 2000) en heeft voor de rest weining bemoeienis met de samenwerking tussen de Friese eilanden.

Raadslid IJnsen van Ameland liet weten blij te zijn met de lobby van Poster. Texel staat volgens hem voor drie keuzes: het eiland kan blijven samenwerken zoals nu met een bijrol in VAST (het sinds 2009 bestaande samenwerkingsverband van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog), afzien van elke vorm van samenwerking of de samenwerking tussen de vijf eilanden nieuw leven inblazen. 'De bal ligt bij Texel.'

Welke kant het uitgaat, is vooralsnog een verrassing. Eind vorig jaar zegde de Texelse gemeenteraad de huidige samenwerking met VAST op, maar dat was meer om administratieve redenen. Als Texel dat niet deed, zou de huidige samenwerkingsvorm voor nog eens vier jaar vastliggen. De raad wilde liever de handen vrij hebben om aan een nieuwe samenwerkingsvorm te werken. Dat past ook weer bij het streven om Texel een regiegemeente te laten worden. Burgemeester Giskes liet eerder weten dat de gemeente samenwerking beoogt met zowel de eilanden, gemeenten op de vastewal als andere organisaties (bij voorkeur op het eiland). De vraag daarbij is telkens welke partijen elkaar op welk vlak het meeste te bieden hebben.

Poster sprak met de Amelander partijen op een inloopspreekuur dat zij elke maand gezamenlijk houden. Poster wil zoiets ook graag op Texel en zag een voorstel daartoe eind mei 2012 gehonoreerd door een meerderheid van de raad, maar tot nu toe is een Texels inloopspreekuur (door Poster 'het beraad' genoemd) niet van de grond gekomen. Voor zover bekend is er tot nu toe geen meerderheid in de gemeenteraad om een intensievere samenwerking met de andere Waddeneilanden nieuw leven in te blazen.