Na afloop van Jochem Myjer was het gezellig op de boot terug naar het eiland. (Foto Jeroen van Hattum)
Na afloop van Jochem Myjer was het gezellig op de boot terug naar het eiland. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

'696 Texelaars moeten hun mond houden'

Hij heeft er zin in. Op Facebook repte cabaretier Jochem Myjer twee uur voor de voorstelling al over een 'wedstrijd van 696 Texelaars tegen 1 semi-Texelaar' waarbij hij uitkeek naar de derde helft op de boot terug.

Met die 'wedstrijd' in schouwburg De Kampanje in Den Helder viel het afgelopen donderdagavond wel mee. De toon was meteen gezet met de opmerking dat '696 Texelaars nu allemaal even hun mond moesten houden'.

En dat gebeurde. In vlot tempo rolde de nieuwe show van Myjer voorbij. Moeiteloos schakelde hij van grappen naar serieuze stukken, bijvoorbeeld wanneer hij het over de tumor in zijn ruggemerg had. Voor dat laatste las Myjer dagboekfragmenten voor, waarbij hij duidelijk maakte dat het geen vanzelfsprekendheid was dat hij weer als vanouds vol energie op het podium stond.

Texelse grappen ontbraken evenmin. Martin Trap was een dankbare bron van inspiratie voor Myjer, maar ook de familie Mantje en de familie Boom kwamen aan bod. Myjer verhaalde hoe hij schoenen bij Mantje had gekocht en daar 'een half jaarsalaris voor had neergelegd'. 'Ze kwamen ook nog achter me aan voor een handtekening, maar dat bleek voor mijn creditcard te zijn.' Bij een verhaal over een geliefde op de universiteit die veroverd moest worden, verhaalde Myjer dat hij op dat moment 'meer testosteron in zijn lijf had dan Tiger Woods en Frido Boom bij elkaar.'

Dat Myjer bij zijn huisje in Eierland wat moeite heeft met de verbindingen van KPN bleef evenmin achterwege. Hij vertelde hoe hij werd verwisseld met Paul Turner van het RL4-programma The Voice of Holland en voegde daaraan toe dat ze in De Cocksdorp niet kunnen weten wie Paul Turner is. Hij kon zich op basis van zijn eigen ervaringen met KPN ('KPN en De Cocksdorp...') niet voorstellen dat ook maar iemand boven de Rügediek een commerciële zender kan ontvangen.

De vooraf 'gevreesde' problemen met de boot bleven uit. De meeste Texelaars lieten de auto gewoon op het eiland staan en pakten in Den Helder de bus naar de schouwburg. Heen zorgde Connexxion voor het vervoer en terug naar de boot reed Texeltours. Beiden hadden extra bussen ingezet, waardoor het vervoer van de honderden Texelaars soepel en geordend verliep. Rosa Harbers, die samen met Brigitte Hollands van Texels Welzijn de schouwburgreis had georganiseerd, keek voor de zekerheid nog of het druk was op het autodek, maar daar was het niet anders dan gebruikelijk.

De terugreis met de Schulpengat naar het eiland was zeer gezellig. Op het salondek was het zo druk dat mensen bleven staan, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was Myjer eerder die avond gelukt bijna zevenhonderd Texelaars stil te laten zijn, maar die schade moest later op de boot wel worden ingehaald. Myjer ging zelf ook met de boot mee terug naar Texel om in zijn eigen huis te overnachten.

Myjer liet overigens duidelijk blijken dat veel Texelaars hem met kaarten en berichten hadden gesteund toen hij door de tumor in zijn ruggemerg was geveld en dat was hij zeker niet vergeten. Het was mede aanleiding een speciale avond voor Texelaars te houden. Aan het eind van de voorstelling liet de cabaretier ontroerd weten dat de steun van het eiland hem veel goed had gedaan.