Kees Bakker en Gert-jan Schoorl tijdens de superkeizerverschieting van De Eilandschutters
Kees Bakker en Gert-jan Schoorl tijdens de superkeizerverschieting van De Eilandschutters Foto: Joop Rommets

Schoorl weer keizer

van Eilandschutters

Boogschutter Gert-jan Schoorl heeft zondag met een miniem verschil de superkeizerverschieting van de Eilandschutters gewonnen. Opponent Kees Bakker moest slechts zeven punten toegeven. 

 

Om uit te maken wie de absolute topschutter is, bestrijden de keizerschutters elkaar daarom op elkaars sterke punten. Ger-jan Schoorl, recurveschutter moest zijn kunnen tonen met de houten boog terwijl Kees Bakker, die in de nationale top uitkomt op de houten boog, met een moderne recurveboog moest schieten. Voor aanvang werd geloot wie op welke baan stond en met welke boog werd begonnen. Schoorl won de loting en koos voor de recurveboog, een slimme tactiek, want zo had hij na de eerste ronde een beeld van hoeveel punten hij nog mocht verliezen. Dat moest op gevoel, want de schutters hebben geen inzicht in het scoreverloop, dat horen zij pas aan het einde van de wedstrijd. Het publiek, dat achter de glazen wand moest blijven om de schutters niet te storen, had wel inzicht in de scores.

Het werd een spannende wedstrijd. Beliep het verschil vorig jaar nog enkele tientallen punten, ditmaal bleef Bakker Schoorl op de hielen zitten en bleef op een afstand van zeven punten. Zes plus één, want om te winnen moest hij een punt meer schieten dan de regerende keizer.

De wedstrijd werd gespeeld onder toeziend oog van hoofdscheidsrechter en oudste clublid Evert van Bockom Maas, de scheidsrechters Marja Kampstra en Aad van Gils en de secondanten Jan Prins en Ben Moor. Na de eerste ronde - op de recurveboog - had Schoorl 273 punten tegen Bakker 236, een verschil dat Bakker niet meer kon inlopen. Zelfs al haalde hij in de tweede ronde (met de houten boog) 242 punten tegen Schoorl 211. De eindscore was dan ook 484 punten voor Schoorl en 478 voor Bakker.

De superkeizerverschieting vindt ieder jaar plaats op de derde zondag in januari.

Het volgende publiekstoernooi van de handboogvereniging is de Winteranimal, die op 16 en 17 februari wordt gehouden in het bos tussen de Boodtlaan en camping Kogerstrand. Voor deze wedstrijd - waarbij van verschillende afstanden op hardplastieken dieren wordt geschoten - hebben zich inmiddels als bijna tweehonderd deelnemers aangemeld. Er wordt zowel met traditionele bogen, als met recurve en compundbogen geschoten. Ook dragen meerdere schutters gepaste kleding, zodat de winteranimal altijd een bont gezicht is. Op de tweede dag wordt tevens het rayonkampioenschap voor 3D-schutters gehouden.

Voor meer informatie en aanmelden: www.eilandschutters.nl.