Burgemeester Giskes spelt Dirk Sijtsma het lintje op. (Foto Jeroen van Hattum)
Burgemeester Giskes spelt Dirk Sijtsma het lintje op. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Koninklijk lintje voor Dirk Sijtsma

Op het moment dat zijn familie tevoorschijn kwam, wist Dirk Sijtsma het. Burgemeester Francine Giskes was niet alleen voor het zilveren jubileum van Reumapatiëntenvereniging Texel naar Klif 12 in Den Hoorn gekomen.

De burgemeester had meer in petto en dat werd bevestigd door het omdraaien van de penning in de ambtsketen. Namens de koningin had Giskes een heuglijke boodschap voor Sijtsma uit Den Burg; hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inspanningen voor de reumapatiëntenvereniging.

Sijtsma is bestuurslid sinds de oprichting van de vereniging in 1988. Tegenwoordig is hij secretaris, maar hij is in het verleden ook penningmeester en voorzitter van de vereniging geweest. Volgens Giskes vervult Sijtsma door zijn ervaring een leidende rol binnen het bestuur. Hij houdt de correspondentie bij, onderhoudt de contacten met het Reumafonds aan de overkant en hij verzorgt de informatiebrieven voor de 119 leden van de Texelse reumapatiëntenvereniging. Hij doet dit terwijl hij zelf ook reuma heeft.

Sijtsma kreeg het lintje eveneens voor zijn inspanningen voor ZDH in Den Hoorn. Daar houdt hij sinds 1988 de tijden en klassementen van de crosslopen bij. De decorandus was erg blij met de koninklijke onderscheiding. Hij had het niet zien aankomen. Hoewel hij secretaris is, waren de voorbereidingen voor het lintje allemaal buiten hem om verlopen. Hij vond het leuk dat zijn leidinggevende van netwerkbeheerder Liander, waar Sijtsma werkt, ook bij de uitreiking aanwezig was. Voor zijn vrouw Wil had burgemeester Giskes een bos bloemen meegenomen.

De jubileumbijeenkomst werd bezocht door ruim zeventig mensen. Een provinciaal vertegenwoordiger van het Reumafonds was afgereisd naar Texel om de vereniging te feliciteren. Zij prees de vereniging voor alle inspanningen en liet weten dat Reumapatiëntenvereniging Texel voor haar een bijzondere vereniging is.

Het bestuur, bestaand uit Dudy den Boer, Dirk Sijtsma, Martin Brands, Dory Verschoor-Kuip en Tilly Dekker, werd naar voren geroepen om een cadeau in ontvangst te nemen. Zanger Jan Rot, deze dagen aanwezig op Texel voor optredens, verzorgde op het podium van Klif 12 een optreden voor de leden.