Groenzwart

Talent gezocht

Er wordt volop vooruitgeblikt op de volgende raadsperiode. Terecht, want de huidige raad vertoont wel wat barsten. Van de destijds verkozen raadsleden hebben Marian Merkelbach (CDA) en Rikus Kieft (GL) vroegtijdig de handdoek in de ring gegooid, hun plek is ingenomen door Ben Zegeren en Jaap Vlaming. Binnen Texel 2010 kwam het tot een breuk, Nico Waerts ging voor zichzelf. Willem Vlas en Joop Groeskamp van TB zeggen het na deze periode voor gezien houden. Bij Groeskamp is al een tijdje zichtbaar dat de zin er wel vanaf is. Ook Jur Schuiringa (VVD) straalt niet van geluk, maar hij is min of meer tegen wil en dank in de raad gekomen.

In navolging van Kieft deed burgemeester Giskes vorige week een oproep om op zoek te gaan naar 'politiek talent'. 'Zonder goede mensen geen goed bestuur!' en 'het wordt tijd dat 30-ers en 40-ers opstaan en de politieke handschoen opnemen'. Voorwaar een flinke uitdaging, zeker op een eiland met een bovengemiddeld aantal ondernemers. Die doorgaans weinig tijd over hebben en waar nogal eens het vooroordeel leeft dat politiek bedrijven schadelijk is voor de klandizie omdat je erniet altijd vrienden mee maakt. Bovendien: de beste stuurlui staan graag aan wal.

Op zoek dus naar politiek talent. De vraag is welke kwaliteiten je als politicus moet hebben. Meer dan alleen de juiste leeftijd. De raad zou een afspiegeling moeten zijn van de Texelse bevolking. Niet alleen jong dus, maar een gezonde mix. Qua leeftijd en ook maatschappelijk. Nieuw elan, ervaring en kennis op een breed terrein.

Hierbij enkele goedbedoelde adviezen: stap alleen in de politiek als je oprecht het algemeen belang wilt dienen, niet omdat je er door een partijbons voor wordt gevraagd, uit ijdelheid, eigen belang, toe bent aan een ander baantje of er financieel beter van wordt. Laat je niets wijsmaken door beleidsmakers, wethouders of andere bestuurders, wantrouw gladde praatjes en laat je niet de les lezen. Vertrouw op jezelf. Doe geen beloftes, de praktijk leert dat je ze niet kunt waarmaken. Houd contact met de Texelaars, zodat je weet wat er leeft. Blijf met beide beentjes op de grond. Wees nieuwsgierig, vermijd achterkamertjespolitiek. Steek vóór je een besluit neemt eerst je licht op bij de mensen die het aangaat. En vooral: doe het met passie en gebruik het gezonde verstand. En realiseer je dat politiek bedrijven ook inhoudt dat verantwoordelijkheden moeten worden genomen, in goede en in slechte tijden. Nog een tip: blijf niet te lang zitten.

Doe dus gewoon en ervaar dat politiek leuk en leerzaam kan zijn en veel voldoening kan geven.