Ze zijn allemaal

vrolijke mensen

Reumapatiëntenvereniging Texel viert zaterdag het 25-jarig bestaan. Dat gebeurt met een bijeenkomst voor leden en partners in Klif 12 in Den Hoorn.

De vereniging bestaat uit 119 leden en zo'n honderd donateurs. Een keer in de zoveel tijd worden bijeenkomsten gehouden om gezamenlijk activiteiten te ondernemen. 'In 2012 hebben we onder meer een dorpentocht door Den Hoorn gehouden, er zijn middagen geweest dat we geknutseld hebben en we hebben een lezing van Vluchtelingenwerk Texel gehad', vertelt bestuurslid Dirk Sijtsma.

Bij die lezing ging het onder meer over de omgang met reuma in andere landen en dat was indrukwekkend. 'Daar werd je niet vrolijk van', aldus Sijtsma. 'Dan hebben we het goed hier.' Overigens gaat het tijdens bijeenkomsten vaak over alledaagse zaken en juist niet over reuma, omdat de meeste leden daar vaak al elke dag mee te maken hebben. 'Het zijn gelukkig allemaal vrolijke mensen.' De activiteiten zijn volgens Sijtsma mede te danken aan derden die zo nu en dan een gift geven. 'We krijgen bijvoorbeeld geld van de kledinginzameling van de Rotary.'

De vereniging houdt ook in de gaten hoe het bij de leden gaat. Er is aandacht voor mensen bij wie het wat minder gaat en er gaat een kaartje of een bloemetje de deur uit voor leden die in het ziekenhuis liggen. De vereniging ontkomt intussen niet aan de vergrijzing; de gemiddelde leeftijd van de leden ligt tussen de 70 en de 75 jaar. 'Het zou prettig zijn als er ook wat jongere leden bijkomen.'

Reumapatiëntenvereniging Texel werd officieel opgericht op 4 januari 1988. De oprichting kwam voort uit zwemoefeningen die in die tijd wekelijks in het zwembad van Hotel Tubantia aan de Pontweg werden gehouden. Oud-gymleraar Jan Pelgrim vroeg destijds een bijdrage aan het Nationaal Reumafonds om het water in Tubantia goed te kunnen verwarmen en daarna kwam de vraag terug of Texel geen reumapatiëntenvereniging kon beginnen. Na de oprichting startte de vereniging met 23 leden. Fer Boon, Sjerp Sietsma, Dirk Sijtsma, Lies Eelman-Vos, Nel Uitgeest-Vos, Marjan van der Vis-Van der Slikke en Addy Smidt waren de eerste bestuursleden. De eerste vergadering werd gehouden in de voormalige LTS in Den Burg.

Het bestuur van de vereniging bestaat tegenwoordig uit Dudy den Boer, Dirk Sijtsma, Martin Brands, Dory Verschoor-Kuip en Tilly Dekker. De vereniging viel voorheen onder de Reumabond, maar tegenwoordig is het Reumafonds de overkoepelende organisatie.