Woensdagmiddag op Waalenburg. (Foto Gerard Timmerman)
Woensdagmiddag op Waalenburg. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Verbroedering op ijs Waalenburg

 

Schaatsen verbroedert. Dat bleek woensdag, toen jong en oud de schaatsen onder bonden op Waalenburg. Traditioneel het eerste natuurijs waar op Texel een baantje kan worden getrokken, en misschien wel van Noord-Holland.

Dat mag worden afgeleid uit de komst van een televisieploeg van RTV Noord-Holland, die Texelse schaatsers voor de camera liet vertellen hoe prachtig en uniek het was. Dat was niet overdreven. Woensdag scheen de zon volop, stond er amper wind, kraakte het ijs weliswaar, maar was houwes genoeg om een legioen aan schaatsers te dragen. Het was dankbaar werk voor de overkantse televisieploeg, om beelden te schieten van ijspret in een decor van rietkragen, watermolentjes, zon en een blauwe lucht. Met als enige dissonant wellicht het sloopwerk aan de ruïne van de oude Eagles Ranch aan de Westerboersweg.

Eigenlijk was de ijspret dinsdag al begonnen, schaatsfanaat Dick Bousma was er ook nu als de kippen bij om de primeur te hebben. Niet ongezien, de enthousiaste veteraan werd gespot door Eckard Boot, de beheerder van Natuurmonumenten die niet aarzelde dit primeurtje via Twitter wereldkundig te maken.

Het nieuws ging snel, met dank aan de sociale media. Woensdag regende het tweets over het sterke ijs en deed de tamtam de rest en was het al lang geen gerucht meer dat er woensdag op Waalenburg geschaatst kon worden. Een buitenkansje dus voor de schooljeugd die woensdagmiddag vrij was. Vergezeld van pa of moe, opa of oma of met vriendjes namen ze massaal bezit van het ijs. De kleinsten werden voortgesleept met de slee, anderen draaiden een rondje en er werd ook aan ijshockey gedaan.

Op het ijs ook de ouwe rotten, de stayers die met regelmatige rondjes op het nog smalle baantje lieten zien hoe het moet. Niet iedereen bracht het er zo goed vanaf, er waren ook valpartijen en hier en daar vloeide een traan. Maar gelukkig overheerste de lach.

Velen maakten een praatje, wat maakte dat er in het zonnetje binnen de kortste keren een gezellige sfeer op het ijs heerste. Het enige dat ontbrak was de koek en zopie en het baanvegen hield ook niet echt over. Het is dan ook al lang geleden dat Waalenburg een eigen ijsclub had, met trekpaarden als Appie Keijser en Sjors Jimmink.

Het bleef niet de enige plek op Texel waar werd geschaatst, in de loop van de dag lekten berichten door dat ook in De Koog werd geschaatst en ook het Vlak in Den Hoorn zou houwes zijn. Ook het ijsbaantje op de Groeneplaats was populair, voor jong en oud was het een bron van vermaak.

Als de vorst aanhoudt, en daar ziet het nog even naar uit, zal op meer plekken op Texel kunnen worden geschaatst. Via twitter zal ook dat nieuws snel rondzingen, en ook via onze website en Facebook houden we de lezers op de hoogte.

Gerard Timmerman