Verlies door rinkelende telefoon

De spanning loopt flink op in de interne competitie van schaakclub En Passant. Alle titelkandidaten hebben al de nodige averij opgelopen, waardoor de verschillen klein zijn.

Aan kop gaat nog steeds Mohamed al Rawy, die vorige week echter tegen een nederlaag aanliep die hij zichzelf mocht aanrekenen. Midden in zijn partij tegen Frans Eijgenraam ging plotseling luid rinkelend zijn telefoon af, een slordigheid waar volgens de regels van En Passant een reglementaire nederlaag op staat. Als tegenstander had Eijgenraam hem deze zonde wellicht wel willen vergeven, maar als competitieleider kon hij niet anders dan een nul voor Al Rawy noteren.

Eijgenraam is dit seizoen trouwens sterk gestart, met als belangrijkste wapenfeit een uitstekende overwinning op 'co-kampioen' Jaap Dros enkele weken geleden. Dros beet dit jaar al drie keer in het zand. Ook tegen Piet Bakelaar en Jaap de Wijk ging hij onderuit. Zijn resultaten tegen de titelkandidaten zijn een stuk beter: hij won twee keer van Al Rawy en vorige week boekte Dros een fraaie zege op zijn naaste concurrent en medekampioen Thomas Richter.

Richter heeft nog weinig gespeeld en staat daarom nog niet in de top van de ranglijst. Desondanks blijft hij een kandidaat voor de titel. Richter is de laatste tijd op internet actief als schaakjournalist. Hij voorziet toernooipartijen van commentaar en doet dat blijkbaar zo goed dat hij onlangs een mail kreeg van Emil Sutovsky, die zijn waardering uitsprak over Richters analyses. Sutovsky is niet de eerste de beste. De Azerbeidjaans-Israelische grootmeester werd in 1996 zelfs wereldkampioen bij de jeugd.

Jeugdspeler Dim Dros liet weer eens zien dat hij een flinke dosis schaaktalent bezit. Vanuit de opening kreeg hij een overweldigende stelling tegen Nanning Kikkert, die met een pion minder onder zware druk stond. Toen de overwinning binnen handbereik was, raakte de jonge troef van En Passant echter op dwaalwegen. Kikkert greep onmiddellijk zijn kans en won alsnog. Abe Zijm versloeg in een spannende partij Co van Heerwaarden, die ondanks verwoede pogingen weinig vat kreeg op de stelling van Zijm. Deze bouwde geduldig aan een stevige koningsaanval, die Van Heerwaarden niet meer wist te stoppen.

Stand aan kop:

1.Mohamed al Rawy; 2.Jaap Dros; 3.Piet Bakelaar; 4.Frans Eijgenraam; 5.Abe Zijm; 6.Nanning Kikkert; 7.Thomas Richter; 8.Co van Heerwaarden.