Door een pasje tegen een vignet te houden, opent burgemeester Francine Giskes de deur van de Texelse elektrische deelauto. (Foto Jeroen van Hattum)
Door een pasje tegen een vignet te houden, opent burgemeester Francine Giskes de deur van de Texelse elektrische deelauto. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

'Geld besparen door rijden in deelauto'

Hij moet van te voren worden gereserveerd, maar daarna is hij voor €2,50 per uur beschikbaar om te rijden. Sinds een paar dagen beschikt Texel over een elektrische deelauto om ervaring op te doen met het delen van auto's.

De auto staat op het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis in Den Burg. Hij is er neergezet door Urgenda Texel dat de komende maanden wil ontdekken hoe het gebruik in de praktijk uitpakt.

Urgenda heeft de auto, een Mitsubishi iMiev, geleend van de stichting zOem in Den Bosch. Dat is een stichting die zich al langer bezig houdt met het delen van auto's. De organisatie Mywheels zorgt voor het reserveringssysteem op internet. Belangstellenden kunnen zich via www.deelautotexel.nl aanmelden als gebruiker en de wagen reserveren. Op de site is ook te zien wanneer hij wel en niet beschikbaar is. 'Via de telefoon in je broekzak heb je de auto binnen handbereik.'

De deelauto werd woensdag officieel in gebruik genomen door burgemeester Francine Giskes. Zij liet zien hoe gebruikers, na registratie en reservering, met een pasje in de auto kunnen komen. Het pasje moet gescand worden tegen een vignet achter de voorruit. Daarna gaat de deur open.

De start werd bijgewoond door Henry Mentink die landelijk als 'aartsvader' van deelautosystemen geldt. Hij begon in 1993 met één auto die door drie gezinnen werd gedeeld en een paar jaar later had hij zes auto's onder zijn hoede die door veertig gezinnen werd gebruikt. Dat was voor hem het moment om Mywheels op te richten.

Volgens Mentink kan een deelauto interessant zijn voor mensen die jaarlijks onder de 10.000 km blijven. Hij rekende voor dat overstappen op een deelauto tot €120,- per maand kan besparen. Hetzelfde geldt volgens hem voor mensen die een tweede auto hebben. Mentink wees erop dat gebruik van een deelauto over het algemeen leidt tot minder en bewuster gebruik van een auto.

Enit Scholtens van Urgenda Texel liet weten de komende maanden graag van anderen te horen hoe de deelauto bevalt. Ze wil de wagen na Den Burg ook in de buitendorpen neerzetten om daar ervaringen op te doen. Volgens Scholtens is het de bedoeling dat het systeem gaat groeit in omvang en dat particulieren ook auto's voor het project beschikbaar stellen. Donderdag 24 januari is er om 20.00 uur een informatiebijeenkomst over de deelauto in De Lindeboom in Den Burg.

Het project wordt gesteund door Rabobank Noord-Holland Noord en de gemeente. Fenneke Krafft van de Rabobank liet weten dat er bij de bank ook al auto's worden gedeeld door medewerkers en dat dit goed bevalt. Burgemeester Giskes haalde in herinnering hoe zij vroeger in een kibboets eveneens al ervaring met een gezamenlijke auto opdeed. Zij prees de bevlogenheid van Mentink en zijn vaardigheid om nieuwe ontwikkelingen in een vroeg stadium aan te voelen.

De Texelse elektrische deelauto heeft een actieradius van 80 tot 120 kilometer. Dat is afhankelijk van de manier waarop de wagen wordt gebruikt. De auto geeft zelf aan hoeveel km er nog mee kan worden gereden. Opladen kost een paar uur. Gebruik kost €2,50 per en maximaal €25,- per dag. Zaken als verzekeringen, belastingen en onderhoud worden geregeld door de beheerder van de auto.