Werkgroep bekijkt thuiswerken op Texel

Een werkgroep van de Stichting Eilandvrouwen, het Texels Ondernemers Platform en de gemeente doet de komende tijd onderzoek naar thuiswerken op Texel.

De werkgroep, een paar weken geleden opgericht, komt voort uit de economische beleidvisie Richting voor Economie die in het voorjaar van 2011 door Texelse werkgevers en belangenorganisaties werd gepresenteerd. TOP, Eilandvrouwen en de gemeente werken aan een campagne om aan de overkant duidelijk te maken dat Texel een prima plek is om te wonen en vanuit huis te werken.

Voordat het allemaal zover komt, wil de werkgroep volgens Petra Schut van Eilandvrouwen echter eerst in contact komen met mensen die op Texel wonen en van huis uit al werken voor bijvoorbeeld organisaties aan de overkant. 'We zouden graag hun ervaringen vernemen en horen wat zij op Texel nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.' De werkgroep wordt gevormd door Petra Schut en Sandra Koning (Eilandvrouwen), Marjan Nicolay (gemeente) en Clara Jonker (TOP). De voorbereidingen moeten in november leiden tot de start van de campagne 'Texel Thuiswerkeiland'.

Thuiswerken wordt in Richting voor Economie genoemd als één van de mogelijkheden om de werkgelegenheid op het eiland in de toekomst goed te houden. In de visie wordt beschreven dat er veel ouderen uit het arbeidsproces aan het verdwijnen zijn, maar dat er nu een tekort aan nieuwe arbeidskrachten dreigt te ontstaan doordat het aantal jongeren afneemt.

Thuiswerken moet tevens meer ruimte scheppen voor jonge gezinnen om zich op Texel te vestigen. In de praktijk komt het nu nog wel eens voor dat binnen een gezin één van de twee kostwinners een baan op het eiland kan krijgen, maar dat het uiteindelijk toch niet tot een verhuizing komt, omdat de ander niets kan vinden. Het eiland heeft als gevolg van de vergrijzing en ontgroening op het moment behoefte aan een toename van jonge gezinnen.

In de beleidsvisie wordt aangestipt dat alleen het promoten van Texel als thuiswerkeiland niet toereikend is. De regelgeving moet eveneens in orde zijn. Volgens Richting voor Economie zou bekeken moeten worden of er nu regelgeving is die belemmerend kan werken. Er worden tevens enkele suggesties voor randvoorwaarden gedaan; de rust en ruimte in een woonwijk mag door thuiswerken niet onevenredig worden aangetast, reclame-uitingen zouden niet moeten worden toestaan en een beroep aan huis moet ook levensvatbaar zijn. De gemeente wil in de nieuwe bestemmingsplannen rekening houden met de mogelijkheden om thuis te werken.

Schut hoopt vóór 20 januari in contact te komen met Texelaars die nu al thuiswerken om hun ervaringen en wensen te horen. Zij kunnen contact opnemen met petraschut@hotmail.com. 'Naar aanleiding van hun ervaringen kunnen straks hopelijk meer mensen een afweging maken over thuiswerken. We zijn ook op zoek naar mensen die vaak thuiswerken voor een bedrijf of organisatie op Texel.'