Michael van Gerwen (vooraan) en Co Stompé spelen als koppel tegen twee andere darters. (Foto Jeroen van Hattum)
Michael van Gerwen (vooraan) en Co Stompé spelen als koppel tegen twee andere darters. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Geslaagd dartstoernooi op Krim

Gezellig, sportief en ontspannen. De vijfde editie van de Texel Darts Trophy die afgelopen weekend op vakantiepark De Krim werd gehouden, verliep soepel en was geslaagd.

Groepjes mensen gezellig zittend aan tafel, groepjes mensen die kijken naar partijen op het podium van De Kiekendief, groepjes die buiten even een sigaret opsteken en uiteraard veel mensen die in de zaal van het kinderspeelparadijs op een van de vele borden aan het darten zijn. Het is inmiddels een vertrouwd beeld van het dartstoernooi dat sinds 2009 jaarlijks in januari op De Krim wordt gehouden. Een toernooi met veel vaste gasten, onder wie bekende darters als Co Stompé en vice-wereldkampioen Michael van Gerwen. De laatste wordt geregeld gevraagd op de foto te gaan en vindt dat geen enkel probleem. Het zijn allemaal darters onder elkaar en daar vormen de bekende darters geen uitzondering op. Van Gerwen en Stompé zijn al vanaf het begin van de partij. Mark Walsh, Scott Rand en Kurt van de Rijck waren andere bekende darters die in het deelnemersveld opdoken.

Jerry Hendriks, meedraaiend in de top van de Nederlandse dartwereld, wist zaterdag het singletoernooi te winnen. Hij versloeg in de finale de Engelsman Scott Rand, die in de halve finale had gewonnen van Michael van Gerwen. Bij het singletoernooi voor de dames ging de overwinning naar Aileen de Graaf. Zij vond moeiteloos haar weg naar de finale; De Graaf verloor in de voorgaande wedstrijden niet één leg. Pas in de finale moest ze één leg afstaan aan haar opponente Kimberly Bogemans. Het toernooi voor koppels dat zondag plaatsvond, werd gewonnen door het duo Dennis te Kloese/Kurt van de Rijck en Diana Appeldoorn/Femke Herms.

Het Tesselhuus kreeg een gift van €2000,- van de Texel Darts Trophy. Darters haalden geld op door partijen tegen bekende tegenstanders te spelen. Ze betaalden €5,- per leg en daar werd grif gebruik van gemaakt. Daarnaast lieten Van Gerwen, Stompé, Scott Rand en Mark Walsh hun wedstrijdshirts veilen, het bord van de finale werd (gesigneerd) geveild, evenals een spandoek voor Van Gerwen dat in De Kiekendief hing. Medewerkers van de horecagelegenheid doneerden de fooienpot aan het Tesselhuus, zodat bestuursleden Jan Klok en Jeroen van Hattum een cheque van €2000,- in ontvangst konden nemen.

Naar verwachting heeft de zesde editie van de Texel Darts Trophy in 2014 plaats op 11, 12 en 13 januari. De organisatie wil dan maxima hanteren van 256 heren en 64 dames. Dat komt overeen met dit jaar. Volgens Jan van Dee, één van de organisatoren, zijn het mooie aantallen om het toernooi leuk te laten blijven.

Op 22, 23 en 24 februari wordt er opnieuw gedart op De Krim. Dan is het vakantiepark bij De Cocksdorp het domein van de strijd om de Six Nations Cup, die door de Nederlandse Dartbond wordt georganiseerd.