Het aansteken van de kaarsen. (Foto Frans Hopman)
Het aansteken van de kaarsen. (Foto Frans Hopman) Foto: Frans Hopman

Veel bezoekers op open dag 150-jarige kerk

 

Naar schatting vier- à vijfhonderd mensen bewonderden zaterdag het interieur en de uitgestalde relikwieën van de RK kerk in Den Burg. Speciaal voor de gelegenheid waren glimmende kelken en fraaie monstrans uit de kluis tevoorschijn gehaald.

Vooral de vergulde monstrans – een versierde houder waarin tijdens kerkvieringen de hostie werd vertoond – trok de aandacht. In het smeedwerk zijn geschonken oorbellen en spelden van Texelse kappen verwerkt. Andere bijzonderheden tijdens de open dag waren diverse vaandels die vroeger bij processies werden meegevoerd.

Waardering was er voor de uitstekende staat van het kerkgebouw. Met het oog op het jubileum was dat zowel van buiten als van binnen grondig opgeknapt, zoals de restauratie van alle glas-in-lood ramen. De kleurrijke voorstelling van de patroonheilige, Johannes de Doper, werd daarbij nog overtroffen door het monumentale Jozefraam. Extra attracties waren het orgelspel van Dyo Wassink, die alle klanken uit het driedubbele klavier haalde, en de mogelijkheid om de gewelven te beklimmen.

Voor de kerk was het een geslaagde start van het jubileumjaar ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Volgende activiteiten zijn o.a. een nostalgische avond op zaterdag 9 februari in de 'Witte Burcht' en een kerkenveiling op zaterdag 20 april.