Justin Segerink, Berber Krüger en Hendina Bijl zijn de nieuwe jongerenwerkers van Texel. (Foto Jeroen van Hattum)
Justin Segerink, Berber Krüger en Hendina Bijl zijn de nieuwe jongerenwerkers van Texel. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

'Vertrouwensband met

jongeren opbouwen'

Berber Krüger, Hendina Bijl en Justin Segerink zijn de nieuwe jongerenwerkers van Texel. Zij werken voor de stichting Young4Ever die sinds deze maand het jeugd- en jongerenwerk op het eiland verzorgt.

Het jeugd- en jongerenwerk was tot eind vorig jaar een onderdeel van het in Texels Welzijn opgegane Pharos. Sinds 1 januari heeft de gemeente het in handen gegeven van de stichting Young4Ever die door Krüger is opgericht Zij is een dochter van Gosse en Cathy Krüger, geboren en getogen op Texel en na een verblijf van circa tien jaar aan de overkant weer teruggekeerd op het eiland.

Krüger wil zich met het jeugd- en jongerenwerk richten op tieners van 10 tot en met 15 jaar en jongeren vanaf 16 jaar. Er wordt bewust onderscheid gemaakt tussen beide groepen, omdat in de pubertijd het verschil in leeftijd vaak groot kan zijn. Jongerencentrum Time Out aan de Wilhelminalaan in Den Burg is de centrale plek van Young4Ever. Daarnaast zijn de jongerenwerkers wekelijks op pad in de dorpen.

Segerink, die eerder al voor Pharos werkte, krijgt Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild en Oosterend onder zijn hoede. Bijl, nieuw in dienst bij het jeugd- en jongerenwerk, gaat zich met De Cocksdorp, De Koog, De Waal en Oosterend bezighouden. Oosterend valt daarmee vooralsnog onder beide jongerenwerkers. Daar is bewust voor gekozen, omdat een aantal jongeren in het dorp enige aandacht vergt.

Krüger wil de komende tijd eerst in de dorpen gaan praten met de mensen die zich al met activiteiten voor tieners en jongeren bezighouden en met vertegenwoordigers van de dorpshuizen. 'Ik wil graag kijken op welke manieren we met elkaar kunnen samenwerken en op welke manier het jeugd- en jongerenwerk activiteiten voor jongeren kan faciliteren. Maar ik wil ook graag met anderen praten om te zien hoe we kunnen samenwerken. Dat kan zijn met het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook met supermarkten.' Volgens Krüger is het niet de bedoeling dat Young4Ever vanalles gaat bedenken om de jeugd bezig te houden. 'Bedoeling is dat zij zelf met activiteiten komen en dan helpen we graag mee om zaken die zij bedacht hebben mee van de grond te krijgen.'

Krüger hoopt een vertrouwensband met tieners en jongeren op te bouwen. 'We nemen als jongerenwerkers een geheel eigen positie in. We zijn wat dat betreft geen politie, geen leraren of ouders. Er zijn op die leeftijd wel eens zaken die je bijvoorbeeld nou niet meteen met je ouders gaat bespreken en daarvoor kun je bij een jongerenwerker terecht.' Young4Ever wil de komende tijd bijeenkomsten houden voor tieners en jongeren over onderwerpen als seksualiteit, alcohol en drugs. 'Daarbij willen we de gevolgen laten zien. Een onderwerp als seksualiteit kunnen we mooi oppakken rond Valentijnsdag of als de zomer aanbreekt. Dat zijn momenten waarbij het goed aansluit.'

Het bouwdorp bij Molenkoog en het beheer van het skatepark aan de Elemert zijn eveneens in handen gekomen van Young4Ever. Wat het bouwdorp betreft, wordt volgens Krüger bekeken of dat efficiënter en goedkoper kan. 'Hopelijk kunnen we het dan meer toegankelijk maken voor ouders die niet veel te besteden hebben.' De toekomst van de Vakantiekaart is nog een vraagteken. De kaart kan bij Young4Ever blijven of mogelijk naar Sportservice Texel gaan.