Wat ik zeggen wou

Het moet niet

gekker worden…

Was onze reactie nadat onze achterburen ons afgelopen oktober op de hoogte hadden gebracht dat ze van plan waren "een kleinschalig zorgcentrum" met 20 bedden te stichten (nu al 30 kennelijk, zie TC vrijdag 11 januari), letterlijk bijna in onze achtertuin. We stelden ons echter gerust door de gedachte dat dit onzalige plan natuurlijk never nooit het college zou passeren. Het kan dus nog gekker: het college is van zins medewerking te verlenen door aan het beoogde perceel een maatschappelijke bestemming te geven. Dit past, zegt men, binnen het beleid om het zorgtoerisme op Texel te stimuleren.

Wij vragen ons af of de raad en/of het college al inhoud hebben gegeven aan het begrip "zorg" in dit verband. Of wordt een ieder die beweert dat hij of zij, hoe dan ook, verlichting kan brengen in "stress gerelateerde ziekten" in het vervolg geen strobreed meer in de weg gelegd? Zelfs niet als dat moet plaatsvinden tegen de Hogeberg aan, een gebied waar zelfs bij eerzame boeren geen tentje op het erf mag staan? (Misschien wel een zorgtentje?) Het lijkt ons dat er eerst wel eens een wezenlijke invulling aan dit begrip mag worden gegeven en dat moet worden vastgesteld wie verantwoorde zorg mag of kan verlenen, alvorens men daadwerkelijk slaapplaatsen gaat verstrekken in het kader van dit zorgtoerisme.

Tot zover de principiële afweging. In de krant is al verwoord dat omwonenden niet blij zijn met deze plannen: verkeersdrukte, geluidsoverlast (terrassen!) en wat dies meer zij. Deze omgeving is al aardig voorzien van ondernemingen die flink wat bedrijvigheid met zich meebrengen. Nog meer druk op de verkeersveiligheid langs de Schilderweg lijkt ons hoogst onwenselijk. Daarnaast wordt het woongenot en de privacy van diverse gezinnen in de buurt ernstig aangetast als dit plan wordt gerealiseerd. Dit wordt des te erger als het huidige yogagebouw wordt gesloopt en nieuwbouw (2-hoog!) westwaarts gaat plaatsvinden, recht achter onze tuinen.

Wij kunnen u nu al vast op een briefje geven wat er staat te gebeuren als dit project doorgaat. Als er op een gegeven moment voor een goede exploitatie te weinig mensen worden getrokken uit de beoogde doelgroep, zal vervolgens ongetwijfeld accommodatie worden aangeboden aan anderen dan ayurveda-adepten. Dat gaat en kan namelijk niemand controleren, ondanks de prachtige zinsnede van het college "dat moet worden geborgd dat het echte zorgbedden worden". Papier is geduldig, dat zal weer blijken, maar voor we het weten staat aan de rand van de Hogeberg, naast het Skillepaadje, een gewoon hotel/pension in plaats van een zorghotel.

Wij gunnen onze achterburen - mw. Glorie, dhr. Dros en hun kinderen - alle goeds en een comfortabel inkomen, ook door het leiden van een "centrum voor leefstijl en voeding", maar we geven het college graag in overweging hen dit te laten verwezenlijken op een plek waarop al een maatschappelijke bestemming rust. Dit uiteraard nadat de raad heeft vastgesteld welke voorzieningen passen binnen de kaders van het begrip "zorgtoerisme". Elders op Texel zijn vast heel geschikte plaatsen aan te wijzen!

G. van der Feen / L. Medema,

Schilderweg.