Wat ik zeggen wou

Handjeklap?

Wij feliciteren Jacco Dros, voorzitter van een groene linkse partij op Texel, met het feit dat hij het voor elkaar heeft gekregen een yoga-hotel te realiseren in het Hogeberg gebied. Althans, hij krijgt alle medewerking van het college van b en w. Elke weldenkende Texelaar vraagt zich af: 'hoe kan dat nou?' Het Hogeberg gebied krijgt een aparte status in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied en de bestaande boeren aldaar mogen de woorden 'kamperen bij de boer' nog niet eens in hun mond nemen. Dan valt half Texel over hen heen. Ze liggen aan de ketting of bij Staatsbosbeheer of bij Natuurmonumenten en mogen nog geen grassprietje omploegen.

En hier worden zomaar 30 bedden, sorry het zijn "zorgbedden", toegestaan aan het Skillepaadje waar de heer Dros in het verleden al een woonhuis, een zogenaamde dienstwoning, wist te realiseren. Er zijn mensen in het Hogeberggebied die krijgen niets voor elkaar, maar er zijn er heden ten dage ook die mogen er bijna alles en dan denk je al gauw aan handjeklap, begonia. Dat gebeurt in de tweede kamer, zeer recent nog bij de provincie en zou dat nu ook op Texel zo zijn? Dat zal toch niet waar wezen?

Misschien moeten de boeren in het Hogeberg gebied een verzoek indienen of ze 'zorgtenten' mogen neerzetten bij hun bedrijf. Dat is nieuw. Maken we in het 'bossie' nog een klimbos erbij en bij Brakenstein een pretparkje. Gun Arie Lap zijn maïsdoolhof nabij die nieuwe schuur en maak in die schuur een aantal trekkershutten, te boeken bij uw gastvrouw Marjan. Nou wie doet je wat, is het Hogeberg gebied toch maar weer mooi opgeleukt.

Het bestuur van 10 voor Texel.

Naschrift:

Citaat uit de startnotitie Mooi Texel, Meer toekomst:

'Er moet worden voldaan aan de vereisten van het (nog te ontwikkelen) toetsingskader voor het Texelse buitengebied of de beeldkwaliteitsvereisten van andere ter plaatse geldende bestemmingsplannen.'

Criteria zorgbedden: 1. Heeft maximaal 50 slaapplaatsen. 2. Gebruikt maximaal 1 hectare grond bij 50 slaapplaatsen en bij minder slaapplaatsen evenredig minder grond.

En: 1. Het moet, binnen de mogelijkheden, duurzaam worden ingericht en geëxploiteerd. 2. Het moet voldoen aan goede kwaliteiten van terrein, accommodatie en exploitatie. Innovatieve maatregelen om dat te bereiken geven meerwaarde en hebben een voorbeeldfunctie ter inspiratie en navolging voor bestaande recreatiebedrijven. 3. Het moet passen bij het karakter van het dorp of de omgeving. 4. Het mag het open landschap niet aantasten.