Louis van der Vis met de flapperrog.
Louis van der Vis met de flapperrog. Foto: Sytske Dijksen/Ecomare

Eikapsel na jaren geïdentificeerd

Al meer dan vijf jaar lag hij als een tastbaar vraagteken bij Ecomare: een enorm eikapsel van een onbekende roggensoort. Het 24 bij 11 centimeter grote voorwerp lijkt op dat van een vleet of Noorse rog, maar heeft andere maten. Door een artikel van oud-Texelaar Martin Cadée in het blad Het Zeepaard heeft conservator Arthur Oosterbaan nu ontdekt van welke soort hij afkomstig is.

Cadée schrijft in het blad van de Strand­werk­gemeen­schap dat er twee soorten vleten bestaan. Onlangs hebben Schotse biologen de tot nu toe onbekende soort flapperrog ontdekt. Deze komt voor in de noordelijke Noordzee en heeft veel grotere eikapsels dan de tot nu toe bekende soort vleet. Op basis van de beschrijvingen van Cadée heeft Oosterbaan nu geconstateerd dat het eikapsel van deze soort vleet afkomstig moet zijn.

De gewone vleet kwam vroeger in de hele Noordzee voor, maar is nu bijzonder zeldzaam. Deze traag groeiende vissen hebben veel last van de intensieve visserij. Ze worden als bijvangst gevangen en gaan dan dood. De vleet is een grote rogsoort, met lengte tot tweeënhalve meter. De flapperrog wordt zelfs nog groter.

Het eikapsel werd in mei 2007 bij Denemarken opgevist door de TX68 en door opvarende Louis van der Vis naar het museum gebracht. Hij wilde destijds graag weten van welke vissoort het afkomstig is, een vraag die dus nu pas beantwoord is.

Singer-songwriter zegt optreden af

Angela Moyra, finaliste in televisieprogramma 'De Beste singer-songwriter van Nederland' heeft haar optreden zondag 20 januari in 't Schoutenhuys wegens ziekte afgezegd.

De zangeres zit in Amerika en mag wegens ziekte niet terugvliegen. Wanneer het optreden wél zal plaatsvinden wordt te zijner tijd bekendgemaakt. Het optreden van Moyra past in een serie waarin de finalisten van 'De Beste singer-songwriter van Nederland' naar Texel komen.