Boeren: 'Wij draaien op om hagje van de wethouder te redden'

'Dit besluit remt de bedrijfsontwikkeling in de veehouderij. Voor continuïteit van de sector is groei per bedrijf een absolute noodzaak.' Aldus reageert LTO-voorzitter Alfons Kuip op de beslissing van b en w tot 'bevriezing' van de stallenbouw.

Kuip: 'We zijn een jaar of zes bezig geweest met dit nieuwe bestemmingsplan. Iedereen mocht zijn zegje doen en ook wij hebben onze expertise ingebracht. Dat heeft geleid tot een bestemmingsplan met een nota van uitgangspunten. Nu worden er ineens een aantal zaken teruggedraaid. Het wrange is dat wij dat pas vier dagen geleden hebben gehoord. We wilden bouwblokken van anderhalf hectare, die zijn voor de veehouders nu ineens van de baan. Steeds is gesteld dat bij een realistische ontwikkeling van de sector er geen gevolgen zijn voor de habitat in de Natura 2000-gebieden. En nu ineens is er een doemscenario. Die berekeningen slaan nergens op. De wethouder neemt nu een overhaaste beslissing om zichzelf tegen het risico in te dekken. Maar ten koste van de landbouw, wel de sector die het buitengebied beheert en de tweede economische pijler is op Texel.

Kooiman kan wel zeggen dat de boel niet op slot gaat, maar zo'n buitenplanse procedure duurt veel langer, kost de boer duizenden euro's, meer mensen kunnen bezwaar maken, wat de uitbreiding erg lastig maakt.' Veehouder Jan de Haas stelt het scherp: 'Wat is belangrijker: leges of een gezonde veehouderijsector? Kooiman zadelt ons op met zijn probleem.' Kuip: 'Wij draaien er voor op om zijn hagje te redden.'

In een brief doet LTO Texel een beroep op de raad om b en w opdracht te geven dit besluit terug te draaien en 'verder te boeren' met het oude bestemmingsplan totdat een oplossing is gevonden voor de veehouderij.