Giskes: 'Zoek

politiek talent'

 

 

Texel moet het komend jaar gebruiken om mensen te vinden die bijdragen aan een kwalitatief goed gemeentebestuur. Die oproep deed burgemeester Francine Giskes woensdag tijdens haar nieuwjaarstoespraak op het gemeentehuis.

Volgens Giskes is het komend jaar een goed moment om mensen te vinden die zich bij de verkiezingen in 2014 beschikbaar willen stellen voor de politiek. Volgens de burgemeester is het belangrijk dat er mensen verkiesbaar staan die talent hebben, het politieke spel begrijpen en dan het liefst dertigers of veertigers. In het huidige gemeentebestuur (college en raad) zijn die leeftijden niet oververtegenwoordigd.

Giskes beaamde dat de politiek niet altijd een goede naam heeft en dat het vooral vanaf een afstand makkelijk is om te mopperen. Volgens haar is het verstandiger de energie te steken in het vinden van de juiste mensen voor een kwalitatief goed bestuur. 'Dat is zoeken naar een speld in de hooiberg', zei ze met een knipoog naar het programma rond Christiaan Rodenburg.

Een goed bestuur wordt medebepalend voor de vraag of Texel de gemeentelijke zelfstandigheid kan behouden. Zolang Texel kan aantonen dat de zaken goed geregeld zijn, kan de zelfstandigheid behouden blijven, maar volgens Giskes wordt daar soms met argusogen naar gekeken. 'We moeten voorkomen dat we worden ingelijfd en dat kan door zelf de regie in handen te houden.'

Dat moet voor de gemeente gebeuren door samenwerking met derden en uitbesteding van taken. 'Dat kan met de andere Waddeneilanden zijn, met organisaties aan de overkant, maar ook met Texelse organisaties. Samen heb je soms dezelfde vraagstukken en die kun je ook samen oplossen.' De gemeente heeft door het worden van een regiegemeente naar verwachting een kwart minder personeel nodig.

Volgens Giskes wordt 2014 financieel geen vetpot. Als het bij de nieuwe begroting tot moeilijke keuzes komt, zullen die volgens haar zo rechtvaardig en acceptabel mogelijk moeten zijn.

Ze ging ook in op het feit dat Texelaars op vakantie in het buitenland vaak andere Texelaars tegenkomen. Giskes had de jaarwisseling zelf doorgebracht in de Negev woestijn (Israƫl) en was in de veronderstelling daar toch echt geen Texelaars te ontmoeten. Ze was haar hostel echter amper binnengewandeld of ze kwam Arie Lap uit Den Hoorn tegen. 'We hebben allebei verbaasd staan kijken. We konden onze ogen niet geloven.'