Vier dammers delen toernooizege

Maar liefst vier deelnemers eindigden met exact evenveel punten bovenaan in het sneldamtoernooi dat op de laatste zaterdag van het oude jaar in De Bijenkorf in Oosterend werd gehouden.

Het aantal deelnemers bleef iets achter bij de vorige editie. Toch was de organiserende Damclub Oosterend-Texel zeer te spreken. Ook dit keer wisten enkele sterke dammers van de overkant de weg naar Oosterend te vinden. Onder hen Stella van Buuren, nog maar net terug van de wereldkampioenschappen voor de jeugd. Haar ambitie bleek al na een paar ronden, toen ze de eerste plaats deelde met Piet Bakelaar.

Ondertussen waren andere favorieten, zoals de kampioenen van Den Helder, Texel en Sittard, al driftig punten aan het morsen. Uiteindelijk lukte het alleen Martijn van Gortel, kampioen van Sittard en de deelnemer met de hoogste rating, zich terug te dammen naar de top van de ranglijst.

Na de laatste van zeven rondes prijkten vier spelers met 11 punten bovenaan: Van Gortel, Losseni Savané, Gerard Kolsloot uit Amersfoort en Piet Bakelaar, die zich prima aan de top had weten te handhaven. Achter dit kwartet gaapte een gat van twee punten naar Johan Pronk uit Scheveningen. Na het doorrekenen van alle punten achter de komma bleek dat Van Gortel het zwaarste programma achter de rug had, wat hem de meeste weerstandspunten opleverde en daarmee de titel.

De beste huisdammer van het toernooi was Gerard van Es, die vooral naam heeft gemaakt als schaker. Hij eindigde op de tiende plaats. De onttroonde 'huisdamkampioen' André Brouwer en Marianne 't Hart speelden de mooiste partij van de dag. Deze eindigde in remise.

Bij de jeugd prolongeerde Rinus Wesselman zijn titel. Jarne Kompier eindigde in zijn kielzog op de tweede plaats.

Dinsdag 15 januari gaat de interne competitie weer van start. De jeugd begint om 19.00 uur. Wie net zo goed wil worden als Rinus, kan zich melden bij Piet Bakelaar, tel. 313843.

Dames Tevoko

naar Enkhuizen

De Tevoko dames gaan na vier weken winterstop zaterdag weer volleyballen. Ze reizen af naar Enkhuizen en spelen in 16.30 uur tegen koploper Madjoe 1. Deze ploeg staat al jaren in de top drie en is een lastige tegenstander. De thuiswedstrijd heeft Madjoe met 4-0 gewonnen. Tevoko, dat vóór de winterstop steeds beter ging spelen, hoopt dit niveau te handhaven. De dames zetten alles op alles om de koploper punten af te snoepen. Tevoko speelt zonder Danielly Krab, die in Brazilië is.