Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

 

Oudheidkamer zoekt badspul

Voor de nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die 'Badgasten' gaat heten, is de Oudheidkamer op zoek naar attributen die aangeven hoe mensen zich vroeger op het strand vermaakten.

Het vrijwilligersteam van de Oudheidkamer gebruikt de winterperiode, waarin het museum gesloten is, om een nieuwe tentoonstelling in te richten. Dit keer zal het gaan over strandbezoek.

Het museum beschikt al over allerlei badkleding, afkomstig uit het Sterkenhuis in Bergen. De collectie varieert van een aandoenlijk gebreid kinderzwembroekje met schouderbandjes tot een niets-verhullend herenbadpak. De meeste van deze geleende badkleding is gedragen tussen 1920 en 1960. Daarnaast is het museum nog op zoek naar een strandstoel, foto's en andere spullen die een beeld geven van hoe men voor de oorlog vertier zocht aan zee. Ook verhalen zijn welkom. Hoe ontwikkelde het toerisme zich, hoe beleefden de Texelaars de komst van de badgasten en welke rol speelde strandbezoek in hun leven?

Contactpersoon voor de Oudheidkamer is Daphna Lavy. Zij is te bereiken via e-mailadres info@oudheidkamertexel.nl en bij Ecomare, tel. 317741.

De historie van de OudheidkamerDe Oudheidkamer is in 1599 gebouwd als gasthuis. Boven de deur staat te lezen ´Wie zijn oren stopt voor het roepen der armen, God zal hem niet ontfarmen´. In het gasthuis had men wel oren voor de armen, met bood hen zelfs onderdak. Mensen die tijdelijk dakloos waren en vreemdelingen mochten gratis drie nachten in het gasthuis verblijven. In later tijden heeft het huis als gewoon woonhuis dienst gedaan. Sinds 1954 is het als museum in gebruik. Het is ingericht met allerlei kunst- en gebruiksvoorwerpen, de meeste afkomstig uit de 19e eeuw.Voor de tentoonstelling Zilver zijn allerlei antieke zilveren voorwerpen bij elkaar gezocht. Er is vanzelfsprekend bestek te zien, maar ook ander tafelzilver. Verder zijn er sieraden, geboorte- en kinderzilver, gebruiksvoorwerpen met zilveren onderdelen en armeluiszilver te bewonderen. Opvallend onderdeel van de tentoonstelling is een jurk behangen met zilveren voorwerpen. Dit is de zogenaamde Pinksterbruidsjurk. Volgens traditie werd het mooiste meisje van het dorp met Pinksteren versierd met allerhande geleende zilveren sieraden, lepels en andere spullen.