Meerdere branden in weekend houden brandweer druk bezig

Kordaat optreden van Maarten Hoogenbosch en Veronne Koot voorkwam zondagmorgen brand in hun koeienstal aan de Westerweg. Een machine om stro uit te strooien oververhit geraakt. Eerder die week waren er al problemen met een lager in dit apparaat. Reden om een plan te maken voor het geval er iets mis zou gaan. Toen er zondagmorgen brandende plukken stro naar beneden kwamen, was Hoogenbosch er als de kippen bij om het vuur in de kiem te smoren. De brandweer was snel ter plekke om assistentie te verlenen.

De brandweer is zaterdag rond 18.00 uur in actie gekomen na een melding van een gaslek in Den Burg. Een bewoner van de Vloedlijn had bij werkzaamheden in zijn tuin een gasleiding geraakt. In de omgeving van de woning was duidelijk een gaslucht te ruiken. De brandweer was snel ter plekke om het gaslek te dichten. De weg werd afgezet met linten. Schreeuwende krakers die hen vanaf het dak met waterbommen bestoken, vluchtelingen die hen in paniek aanklampen en brand. Zo'n honderd jeugdleden van tien brandweerkorpsen uit Noord-Holland hadden er zaterdag mee te maken tijdens een grote brandweeroefening in de oude LTS.

Jeugdleden van korpsen uit de Haarlemmermeer, Heemstede, Noordwijkerhout en Hillegom waren voor hun eindoefening naar het eiland gekomen voor een gezamenlijke oefening met circa tien leden van de Texelse jeugdbrandweer. Na de briefing in het PHH-gebouw werden ze in groepjes naar het leegstaande gebouw aan de Emmalaan gebracht. Scenario was dat de oude school was gekraakt en dat er brand was gesticht. Hun taak was om het gebouw te ontruimen. Die taak vervulden ze met verve.