Hoogbegaafde leerlingen in de Plusklas

In de Thijsseschool is deze week de Plusklas van start gegaan. Aangepast onderwijs voor een groepje hoogbegaafde leerlingen dat elke dinsdag les krijgt van meester Eelco Eijkhout. Eén ochtend komen ze bij elkaar, de rest van de week zitten ze op hun eigen school. Een initiatief van een samenwerkingsverband van Schooltij en vier andere schoolbesturen uit de Kop van Noord-Holland.

Eén van de kinderen is Philip Stark uit Eierland, leerling van de Fontein. Een slim ventje, dat rekensommen en andere opgaven die hij op school krijgt snel door heeft. Sneller dan klasgenootjes. Waar die nog naar de uitleg van de meester of juf luisterden, had Philip het zelf al opgelost. Vader Hans vertelt hoe zijn zoon zich in de klas begon te vervelen, zelfs zodanig dat hij niet meer naar school wilde. Eelco Eijkhout: 'Doordat kinderen niet op hun eigen niveau werken.

'De start van de plusklas volgt na een lezing die Eelco Eijkhout. Eijkhout is leerkracht, plusleerkracht en begeleider van hoogbegaafde kinderen en hun leerkrachten. Aan de hand van alledaagse voorbeelden schetste hij de patronen van leerlingen, ouders en leerkrachten. Hij probeerdevooroordelen weg te nemen en te komen tot een beter begrip voor de specifieke moeilijkheden die hoogbegaafde kinderen kunnen tegenkomen.