Troostprijs voor Ecomare

De zeehondenopvang Ecomare heeft niet de Grote Prijs van het 3M-Fonds gewonnen. Dat werd maandag bekend.

Van de tientallen goede doelen die aan de voorrondes meededen, waren er nog vijf over. Uiteindelijk ging de prijs van €50.000,- naar het Zeldzame Ziekten Fonds. De uitreiking vond plaats in Madurodam, waar de genomineerden zich konden presenteren. Dat de keuze uiteindelijk niet op de zeehondenopvang viel, vonden de aanwezige Ecomare-medewerkers toch goed te begrijpen. Directeur Martin Fröberg: 'Bij de andere doelen was sprake van enorm menselijk leed; logisch dat zij meer stemmen kregen.' De genomineerden die niet hadden gewonnen, kregen elk een cheque van €750,-.

De zeehondenopvang op Texel kent inmiddels een ruim vijftigjarige geschiedenis die werd ingezet door de familie De Haan van het Texels Museum. Het was de tijd dat zeehonden door meerdere oorzaken met uitsterven werden bedreigd.

Zeehonden worden nog altijd opgevangen, maar nu en dan laait de discussie weer op over de vraag in hoeverre huilers wel of niet moeten worden opgevangen. Voor instandhouding van de soort is dat zeker niet nodig, maar uit oogpunt van diervriendelijkheid volgens menigeen zeker niet overbodig.