Eva baalt van het busvervoer op Texel.
Eva baalt van het busvervoer op Texel. Foto: Eva van Kempen

Dit artikel is geschreven door
Eva van Kempen

Eva van Kempen, zeventien jaar en zit op het vwo. Ze schrijft regelmatig bijdragen voor deze krant.

Buslijn naar elk dorp?

Column

Met de handen in het haar of je vuisten op je bol sta je in Den Hoorn, terwijl je in Oosterend moet zijn. Je fiets is kapot en je moet naar huis. Je enige vrienden met een auto zijn aan de overkant én het regent.

Waar het prettig zou zijn als er een buslijn is die elk persoon zonder auto - of met wat drankjes op - bij bestemming afzet, is er een buslijn die alleen de toeristische puntjes van het eiland aftipt.

Dit is iets waar ik al langere tijd mee worstel en ongetwijfeld meerdere mensen. De hopper. Zijn we daar nou blij mee? Ja, je wordt vlakbij je huis afgezet, ook al woon je tientallen weilanden verder dan bewoond gebied, maar een spontaan tripje als je buiten de toeristische punten wil zijn, blijkt lastig. Ook naar school met té vies weer is moeilijk met de hopper. Je moet namelijk op tijd wakker zijn wil je de hopper nog kunnen reserveren en ook dan zou ik in mijn geval al om 07:20 uur weg moeten, wil ik op tijd zijn. 

Een halfuur/uur van te voren moet je het busje reserveren en ben je drie euro lichter, ongeacht of de afstand twee kilometer is of tien. Later dan half tien ’s avonds rijdt het busje niet, dus dan ben je afhankelijk van de taxi’s, die voor vele al gauw te duur kunnen zijn. Kortom, op het eiland, waar jongeren al beperkt zijn in opties, worden ze ook niet perse gestimuleerd te blijven. 

Zo’n klein ding, zullen vele zeggen. Maar voor mij, en misschien ben ik de enige, voelt het alsof mijn gewenste dagplanning gestremd wordt op een dag waar het weer te nat is om te fietsen. Of als ik spontaan even wat wil doen en toch liever de bus neem. De drempel ligt lager om de bus in te stappen, die er toch wel rijdt, dan te reserveren.

Wat is hier een mooie oplossing voor? Als je het mij vraagt, hoeft het niet ingewikkeld te zijn. De hopper zou blijven bestaan en de reguliere buslijn ook. Dan zou een extra buslijn niet overbodig zijn. Deze zou een rondje kunnen maken tussen de overige dorpen en Den Burg. Vaak hoeft het niet. Een keer per uur zou al een prachtige uitkomst zijn. Als we dan ook nog even zorgen dat de tijden in de ochtend fijn aansluiten op de schooltijden en de bus tot middernacht rijdt, ben ik blij. 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30