Mariska Witte in 2018.
Mariska Witte in 2018. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Dit weekend Samengestelde Wedstrijden

Algemeen

Op het land van Piet Kooiman en Jan Hin nabij Den Burg wordt dit weekend de veertiende samengestelde wedstrijd (SGW) gehouden. 125 ruiters nemen zaterdag en zondag deel aan de wedstrijd die bestaat uit een dressuurproef, een springproef en een spectaculaire cross. 

“De weersverwachtingen zijn prima en ondanks een afwezigheid van het evenement van twee jaar door de coronapandemie, is de animo groot. Ook de sponsoren en vrijwilligers zijn ons niet vergeten, dat is natuurlijk prettig”, vertelt Frans Coevert van de organisatie. 

Beide dagen wordt gestart om negen uur. De cross begint zowel zaterdag als zondag om 12:20 uur. “De hoogste klassen beginnen, dus het is slim dat mensen er vroeg bij zijn. Het is handig zoveel mogelijk lopend of op de fiets te komen. Honden zijn niet toegestaan. We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken. Belangrijk: het parcours is vrij toegankelijk, maar als je een fluitje hoort komt er een ruiter aan. Zorg dat je dan niet het parcours oversteekt”, vertelt mede-organisator Mariska Witte. 

Op het ruim twee kilometer lange crossparcours zijn 26 natuurlijjke hindernissen opbebouwd met de waterbak als één van traditionele liefhebbers van het publiek. “Daar kun je het ook goed zien en het zorgt natuurlijk altijd voor spektakel”, vult Etiënne van Bennekom aan.

Het is duidelijk dat er de afgelopen periode veel werk is verzet. Het bord van de Samengestelde Wedstrijd pronkt alweer op de schuur van Piet Kooiman aan de Hoornderweg en de organisatie is met de vrijwilligers druk in de weer geweest om alle hindernissen te realiseren. 

Hoornderwegweg afgesloten

De Hoornderweg is zaterdag en zondag afgesloten van de rotonde Emmalaan tot aan de kruising met Zuid-Haffel. Het parcours van de cross ligt namelijk aan beide zijden van deze weg en de deelnemers steken de weg dus over. 

Onder de deelnemers, met M-paarden als hoogste klasse, zijn elf Texelaars. “Het belooft een prachtig weekend te worden. Bezoekers kunnen voor een natje en een droogje terecht bij de catering in de schuur van Piet Kooiman (Hoornderweg 4). Op zijn terrein worden ook de spring- en dressuurproef gehouden.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1