Afbeelding
Foto: Eva van Kempen

Dit artikel is geschreven door
Eva van Kempen

Eva van Kempen, zeventien jaar en zit op het vwo. Ze schrijft regelmatig bijdragen voor deze krant.

Therapeutisch plukken

Column

Het voedselbos, ook wel bekend als de Zelfpluktuin, klinkt als een uitje voor de toerist die graag de kinderen even voor zich uit wil laten rennen, zonder zorgen, al vruchten plukkend. Klinkt fijn en dat is het ook. Maar zal jij als Texelaar misschien ook horen te overwegen om hier af en toe eens een wandelingetje te maken? En misschien een bakje, verse, zoete aardbeien mee te nemen?

Na wat onderzoek gedaan te hebben, zou ik volmondig “Ja!” roepen. Plukken tussen het groen levert namelijk niet alleen een heerlijk bakje fruit op, maar ook de voordelen van een gesprekje bij de therapeut, een dagje spa en een goeie meditatiebeurt. Genoeg dingen om ja tegen te zeggen dus, alleen hebben we het zo druk… Een uurtje plukken zou je natuurlijk ook kunnen vervangen met een uurtje tv kijken of toch nog je E-mail checken om met je hoofd boven de stapels werk te blijven.

Ik ga je uitleggen waarom dit niet het allerbeste plan is. We zijn in het dagelijks leven veel met ons hoofd bezig. Denk aan scholieren die van 9 tot 4 de boeken induiken, iemand op het kantoor die de hele dag met papieren bezig is en zelfs op je vrije dag ben je nog bezig met werk. Belastingpapieren invullen, je tandartsafspraak inplannen of je zoveelste rekening betalen.

Je zou denken dat een momentje voor de buis dan een makkelijke oplossing is om jezelf even wat stress te ontnemen. Echter werkt dit niet zo goed als wij denken en lijk je door de televisie te ontspannen, maar eigenlijk ben je gewoon in een rustige staat allemaal informatie aan het verwerken. Waardoor je hoofd dus nog steeds niet in de echte rustmodus komt.

Daarin tegen heeft vruchten plukken tussen het groen een heel ander effect op je. Je kortetermijngeheugen gaat er van vooruit, je gaat helderder denken en het vermindert stress. Zelfs je bloeddruk gaat van wat groen dalen. Een onderzoek dat 140 studies bij in totaal 290 miljoen mensen vergeleek kwam tot een mooie conclusie: mensen die dicht bij de natuur wonen, zijn minder ziek. Dat klinkt voor mij als een heel makkelijk te voorkomen doktersbezoekje. Oh, en je vitamine D-pilletjes? Vergeet die ook maar, als je tijdens het plukken genoeg staat te bakken in de zon krijg je die vanzelf wel binnen! Al met al. Doe jezelf een plezier na een drukke werkweek en zoek de natuur op!

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3