Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Zes opties Emmalaan in oktober op tafel

Algemeen

Hoewel de coalitiepartijen (Texels Belang, GroenLinks, en PvdA) het volstrekt onnodig vonden, heeft de raad vanavond unaniem ingestemd met een zogenoemd interpellatiedebat over de Emmalaan. De reden: transparantie naar de burger en luisteren naar mede-raadsleden. Eric Hercules (PvdA) stelde wel dat hij het “lachwekkend vindt dat de veroorzaker van de problemen Emmalaan één van de aanvragers is”.

Daarmee doelt het raadslid op Edo Kooiman (Hart voor Texel) die samen met VVD aanvrager was van de extra raadsvergadering. Eigenlijk zou dit onderwerp in oktober worden besproken. Reden is dat de indienende partijen het te lang vinden duren. Onlangs werd bekend dat de Emmalaan in 2023 pas op de schop wordt genomen. Wethouder Hooijschuur (Texels Belang) gaf aan dat de procedure grondig moet gebeuren en dat de vorige wethouder (Edo Kooiman) al aangaf dat de termijn moeilijk te halen zou zijn. Wel gaf Hooijschuur aan dat de communicatie beter had gekund. De afgelopen periode werden vijf varianten uitgewerkt. Die komen in oktober in de raad aan bod en zijn al besproken met betrokken partijen als bijvoorbeeld de OSG en de Skool. De aanbesteding kan pas na de goedkeuring van de gemeenteraad in oktober. Het college hoopt dat de werkzaamheden voor de zomer van 2023 zijn voltooid.

Edo Kooiman nam ook het woord: “Het was mij niet duidelijk dat we alle vijf varianten onder de ogen kregen (Hij was hierin niet de enige).” Kooiman gaf aan dat er volgens Texels Belang een vereenvoudigde aanbestedingsprocedure mogelijk is als de verkeersveiligheid daarom vraagt. “Is die mogelijkheid uitgezocht?” Die ontsnappingsroute is volgens Cees Hooijschuur nog niet onderzocht en hij weet ook niet zeker of dit kan.

Astrid van de Wetering (D66) merkte op dat het niet de eerste keer is dat de communicatie van de gemeente zwaar te wensen over laat en of er een manier is te vinden waarop dit de laatste keer is geweest. Hooijschuur heeft zeker de intentie om sneller en beter te communiceren. 

Volgens Hooijschuur komt er overigens nog een zesde optie voor de Emmalaan die de tijdelijke maatregelen in beeld moet brengen. Hoewel de coalitiepartijen het niet eens waren met het interpellatiedebat - het zwaarste middel dat kan worden ingezet en nooit eerder werd gehanteerd - stelden ze allen kritische vragen aan het college. 

Nick Ran - VVD: “Vanmiddag uitvoerig bij Emmalaan gekeken. Dat was nogal een eyeopener. We zijn straks tien maanden verder. We zullen de komende maanden kritisch blijven. Wethouder, uw kantoor zit aan de Emmalaan. Ik zou u aanbevelen af en toe om half 3 een kijkje te gaan nemen. Ik ben me kapot geschrokken.” 

Cees Hooijschuur gaf aan dat hij het in de gaten houdt en blijft houden. 

Na de vergadering vroegen diverse raadsleden zich hardop af wat ze waren opgeschoten met de extra raadsvergadering. Wellicht kan dit zijn dat de vijf opties nu daadwerkelijk tijdens de commissie worden besproken. In de Raadsinformatiebrief die eerder verscheen, stond namelijk: ‘Het college vond het belangrijk om ook een (beperkt) participatieproces te doorlopen. Hieruit is een voldoende gedragen voorkeursvariant gekomen. Op dit moment bereiden wij enerzijds het raadsbesluit voor en anderzijds werken wij de voorkeursvariant technisch verder uit, vooruitlopend op definitieve goedkeuring.’ 

De discussie Emmalaan gaat in oktober verder, te beginnen met een commissievergadering.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1